Мюсюлмански медици с активно участие за диагностицирането и лечението на коронавируса

 

Медици в Турция разработиха тест, позволяващ в рамките на два часа да се диагностицира заразен ли е човек с коронавируса 2019-nCoV. Това заяви министърът на  здравеопазването на страната Фахреттин Коджа, цитиран от Islam.ru.

„На нашите учени им се отдаде възможността да разработят най-бързия тест за диагностика на коронавируса. Скоростта за получаване на резултат се е съкратила четири пъти, в сравнение с обикновените тестове. За получаване на резултата са необходими от 90 до 120 минути.“ – заяви още здравният министър на Турция в местна телевизия.

По думите на Коджа, новият експресен тест вече се използва в  медицинските заведения в страната.

Междувременно в Малайзия лекари мюсюлмани дадоха своя важен принос за разработването на ефективна схема за лечение на коронавируса. На 9 февруари тази година в страната беше официално оповестено, че трима човека, заболели от коронвируса  (nCoV-2019), са оздравели. В Малайзия към момента са регистрирани 17 случая на заболяване от коронвиус. Дванадесет от пациентите са от Китай, а петима - от Малайзия.

Вечерта на 9 февруари анализите от изследванията на 63-годишния гражданин на Китай показали, че той е напълно излекуван. Мъжът е получил симптоматично лечение в изолатора на болницата в Куала Лумпур.

„Два паралелни теста, проведени на 7 и 8 февруари, са дали отрицателен резултат за вирус 2019-nCoV. Пациентът е бил изписан на 9 февруари като здрав.“ – заяви генералният директор на Министерството на здравеопазването на Малайзия Нур Хишам Абдулла.

На 4 февруари четиригодишно момиче от Китай също е изписано от болницата на остров Лангкави след оздравяване от коронавирус. Третият човек, който е бил излекуван от инфекцията, е 40-годишен мъж от Ухан. Той е бил лекуван в болницата в град Джохор Бару и е бил изписан на 8 февруари.

Успешното излекуване на трима пациенти с коронавируса в болниците на Малайзия е символ на надежда за целия свят.

 

Източник: Islam.ru


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.