Официално беше приет дискриминативният проектозакон за гражданството в Индия

Преди дни кабинетът на министрите на  Индия окончателно гласува и прие проектозакона, определящ гражданите на представители на някои религиозни общности за малцинства, с изключение на мюсюлманите. Поправките в закона за гражданството, за който става дума, предлага по-големи възможности за получаване на индийско гражданство за хиндуисти, будисти, сикхи, християни и зороастрийци от Бангладеш, Пакистан и Афганистан, дори те да са и нелегални емигранти и да нямат никакви документи в себе си, съобщава Islam News, по информация на Gulf News.

Новият законопроект позволява да се получи гражданство от представители на по-горе изброените общности, живели в Индия минимум 6 години (вместо 11, по стария закон). Съгласно нововъденията в закона индийските власти ще устанновяват личността на мюсюлманите от 4 етноса - гориа, мориа, деси и джола, които се считат за коренни в Индия, а останалите, непопадащи в тази категория, подлежат на изселване от страната.

„В Ассам живеят около 13 млн. мюсюлмани, като от тях 9 млн. са с бангладешки произход, а останалите 4 млн. са от различни племена и е необходимо да бъдат идентифицирани.“ – поясни ассамският чиновник Муминул Аувал. По този начин по предварителна оценка около 9 млн. мюсюлмани в щата Ассам може да бъдат счетени за нелегални и тяхната по-нататъшна съдба може да се окаже голям проблем.

 

Източник: Islam News

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.