Делегация от Мюсюлманска световна лига посети Сребреница и почете паметта на хилядите жертви на геноцида

Делегация от Мюсюлманската световна лига (World Muslim League) начело с генералния секретар и президент на Асоциацията на мюсюлманските учени д-р Мухаммед бин Абдул Карим Ал-Исса посети Сребреница в Босна и Херцеговина. В изстрадалия град международната делегация от мюсюлмански учени и религиозни лидери посети Мемориалния център в Поточари и почете паметта на хилядите жертви, загубили живота си в геноцида през 90-те години на миналия век.

„Днешната визита на делегацията от Мюсюлманската световна лига носи едно важно послание: никога няма да позволим никъде, на никого в света да се повтори онова, което се случи в Сребреница.“ – заяви д-р ал-Исса по време на посещението си в Мемориалния център. „Длъжни сме да съхраним спомена и истината за геноцида в Сребреница и за извършените зверства срещу босненския народ през 90-те години – не само измежду мюсюлманите, а за цялото човечество.“ – допълни още той.

Визитата на д-р Мухаммед бин Абдул Карим Ал-Исса в Сребреница се случи точно две седмици след участието на мюсюлманския лидер и придружаваща го делегация във възпоменателна церемония в Полша по повод 75-годишнината от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц.

Д-р Ал-Исса е известен не само в ислямската, но и в международната общност с проповядваната от него умереност в исляма и поддържането на междурелигиозните отношения и партньорства. По думите на архиепископа на Ню Йорк, САЩ кардинал Тимъти Долан „д-р Мухаммед бин Абдул Карим Ал-Исса e най-красноречивият говорител от ислямския свят в насърчаване на помирението и братството между световните религии“.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: SPA


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.