Представители на различни етноси и религии за шеста поредна година пиха кафе на толерантността в Пловдив

 

Точно шест години след вандалското нападение над „Джумая джамия“ в Пловдив, извършено на 14 февруари 2014 година, представители на различни етноси и религии се събраха отново, за да почетат междукултурния и междурелигиозния мир и разбирателство на чаша кафе на толерантността.

Тази година вече превърналата се в традиция съвместна инициатива на Районно мюфтийство - Пловдив и Мюсюлманско настоятелство - Пловдив под надслов „Кафе на толерантността“ се проведе в петъчния ден на 14 февруари в емблематичната „Джумая джамия“ в центъра на града.

Събитието беше уважено от редица официални гости, в това число главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и представителите на местната власт – областния управител на Пловдив Дани Каназирева, председателя на Общински съвет – Пловдив Александър Държиков и заместник-кмета на Пловдив в направление „Култура, археология и туризъм“  Пламен Панов. „Кафе на толерантността“ 2020 беше уважено още от представители на различни областни и общински администрации в Република Турция, председатели на етно-религиозни фондации и сдружения, както и от представители на българо-турски неправителствени организации.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи приветства всички гости с добре дошли и изрази задоволството си от възможността всички да са отново заедно в „града на толерантността, добросъседството и обичта“.

„В Пловдив векове наред живеят заедно хора от различни етноси и различни религии. Между тях никога не е имало проблем и аз съм убеден, че и оттук насетне ние ще продължим тази традиция – да се обичаме и уважаваме. Аллах (с.т.) е сътворил човека в превъзходен облик и има място за всички под слънцето. Необходимо е, обаче, да разберем, че обичта, разбирателството и добросъседството са нещата, които ще спасят човечеството и ще продължат човешкия род.“ – каза в обръщението си към присъстващите на „Кафе на толерантността“ в Пловдив д-р Мустафа Хаджи. Той отправи апел да направим всичко по силите си да бъде продължена традицията на разбирателство, уважение, толерантност, взаимопомощ и добруване между етносите и религиите.

Останалите официални гости на пловдивското районно мюфтийство също направиха своите обръщения, в които изразиха щастието си от това да живеят в мир и разбирателство векове наред с представителите на различни етно-религиозни общности в Пловдив и изявиха готовността си да работят за съхраняването на тези хармонични междурелигиозни отношения и в бъдеще.

По думите на домакина, районния мюфтия на Пловдив Танер Вели, ежегодната инициатива „Кафе на толерантността“ цели да отбележи годишнината от вандалската проява срещу един от емблематични религиозни храмове в града под тепетата и същевременно да докаже, че когато представителите на различните етно-религиозни общности са заедно, живеят в сплотеност и разбирателство, може да противодействат дори на най-върлите опити за нарушаване на междукултурния и междурелигиозния мир.

„Това традиционно кафе е послание за единение - че Пловдив е градът, известен с мирното съжителство от векове нежду различните етноси и религиозни общности.

Продължаваме да спазваме традицията „Кафе на толерантността“ с усещането за заедност. Този историческия паметник от местно и национално значение, „Джумая джамия“, който се намира на центъра на града, носи отпечатъка на общото съжителство между мюсюлмани, християни и юдеи.“ – заяви Танер Вели пред многоуважаваните гости на събитието в петък.

„Ние, присъстващите тук – тази палитра от личности, която уважи „Кафе на толерантността“, доказваме, че сме по-толерантни и разбиращи другия.“ – заключи Вели.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.