Представители на Главно мюфтийство и на Висшия ислямски институт посетиха университета „Йермук“ в Кралство Йордания

По време на визитата в Йордания на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и заместника му Бирали Бирали, на която са придружавани от преподаватели и група студенти от Висшия ислямски институт (ВИИ), те посетиха емблематичния университет „Йермук“ в град Ирбид в Кралство Йордания.

Делегацията от България беше посрещната на 28 януари (вторник) тази година в университета от ректора проф. д-р Зейдан Кафафи, като присъстваха и преподаватели от различните факултети към висшето учебно заведение. В рамките на проведената среща двете страни обсъдиха евентуалните възможности за студентите от ВИИ да подобрят чуждоезиковото си обучение по арабски език чрез посещение на курсове в университета „Йермук“.

„Студентите от ВИИ имаха възможността да се запознаят и с материалната база и образователните възможности в един от арабските университети в света, което беше незабравимо преживяване за тях.“ – коментира във връзка със състоялото се посещение заместник главният мюфтия Бирали Бирали.

След срещата си с ректора проф. д-р Зейдан Кафафи групата от България посети и Теологическия факултет на Йермукския университет, където им бяха представени различните катедри на факултета. Сред класическите теологични направления и специалности деканът на факултета представи и двете новооткрити специалности - „Ислямска медия“ и „Ислямска икономика“

Университетът „Йермук“ е вторият по големина йордански университет с функциониращ Факултет по теологически науки, като самият главен мюфтия д-р Мустафа Хаджи е възпитаник на точно този факултет. Учебното заведение има добри традиции, свързани с обучението си по арабски език. Интересен факт е, че най-много студенти по численост има именно във Факултета по теологически науки на университета, като голяма част от тях са чуждестранни студенти.

  

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.