Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и заместникът му Бирали Бирали посетиха Посолството на Република България в Кралство Йордания

Главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи и заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали бяха на официална визита в Посолството на Република България в Кралство Йордания. Посещението беше осъществено на 28 януари (вторник) тази година и бе част от поредицата срещи и инициативи в рамките на посещение на двамата мюфтии, придружавани от група преподаватели и студенти от Висшия ислямски институт (ВИИ), в Йордания.

Делегацията от Главно мюфтийство на Република България беше посрещната в българското посолство в Кралството от Негово Превъзходителство посланик Димитър Михайлов. В рамките на срещата двете страни обсъдиха възможностите, които предлага Кралство Йордания като среда за чуждоезиково обучение по арабски език. Те се обединиха около позицията, че Йордания е една от малкото арабски държави в света, които предлагат едновременно спокойствие и сигурност и същевременно преподавателите и образователните методики в сферите на ислямските науки са свързани с умереност и професионализъм. Това допринася за по-добро разбиране на ислямските науки и дава възможност за подготовка на качествени кадри в ислямската теология.

По време на разговора си с Негово Превъзходителство посланик Михайлов мюфтиите от България засегнаха и темата за мястото на ВИИ и заздравяването му като среда за подготовка на теолози, каквито са изключително необходими в България, за да може местни специалисти да обучават кадрите в теологическите науки на достатъчно високо ниво. „Това би било в полза не само на обучаващите се, но и на цялото общество, от гледна точка на обогатяването на религиозното познание.“ – заключиха по време на срещата представителите на Главно мюфтийство у нас.

Един от акцентите на срещата засягаше акредитацията на ВИИ и едно от важните условия за това – учебното заведение да има собствена сграда. Негово Превъзходителство Димитър Михайлов, от своя страна, изрази готовността си за съдействие и помощ според възможностите си от позицията на дипломатически представител на Република България в Кралство Йордания.

  

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.