Семейства на жертви от Сребреница съдят Нидерландия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург

Снимка: Dado Ruvic/ Reuters

От името на семействата, загубили близките си при геноцида срещу босненските мюсюлмани в Сребреница през 1995 година, сдружението „Майките на Сребреница“ внесе жалба срещу държавата Нидерландия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Жалбата е внесена официално на 20 януари 2020 година и с нея се цели Нидерландия да бъде подведена под отговорност за „непредприемането на достатъчно мерки за защита“ на жителите на анклава Сребреница и признаването на отговорността на Нидерландия, чийто контингент в мисията на ООН през 1995 година е бил разположен в анклава, за случилото се. 

На 11 юли 1995 година контингентът на Нидерландия в мироопазващите сили на ООН предава анклава Сребреница на босненските сръбски сили, като в него има хиляди бежанци мюсюлмани, което довежда до най-големия геноцид в европейската история след Втората световна война. Убити са повече от 8000 босненски момчета и мъже, заровени в масови гробища.

Хатиджа Мехмедович

Сдружението „Майките на Сребреница“ eосновано през 2002 година от Хатиджа Мехмедович – жена от Сребреница, изгубила при геноцида двамата си сина, съпруга си и брат си. До смъртта си през 2018 година Мехмедович е негов председател. Днес сдружението обединява близо 6000 човека, семейства и близки на убитите в Сребреница през 1995 година, чиято мисия е да продължават да се бори за истината и справедливостта дори 25 години след масовите убийства на босненските мюсюлмани в Сребреница.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.