Рамазан Байрам, Курбан Байрам и денят Ашуре влязоха официално в културния календар на Община Пловдив за 2020 година

Двата големи мюсюлмански празника Рамазан Байрам и Курбан Байрам, както и денят Ашуре ще бъдат официално част от календара с културните събития на Община Пловдив за настоящата 2020 година. Това стана ясно при заседание на Общински съвет – Пловдив, проведено на 16 януари (четвъртък) тази година.

Предложението за обогатяването на тазгодишния календар на Община Пловдив с културни чествания и празници на мюсюлманската общност беше внесено чрез официално писмо от 14 януари тази година до заместник-кмета в направление „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов. Официалното писмено предложение беше входирано от името на Танер Вели, районен мюфтия на Районно мюфтийство – Пловдив, и Ахмед Пехливан - председател на  Мюсюлманско настоятелство – Пловдив, като не беше свързано с искане за финансиране на честванията от общинския бюджет. Предложението бе прието от заместник-кмета по културната дейност на Община Пловдив Пламен Панов без да минава гласуване от страна на общинските съветници.

„Очакваме, че оттук насетне вече всяка година мюсюлманските празници ще бъдат официално част от културния календар на Община Пловдив. Дори се надяваме, че ще има възможност да бъдат включени и още две дати – 14 февруари, когато честваме „Кафе на толерантността“, както и Нова година по Хиджра.“ – сподели за Grandmufti.bg районният мюфтия на Пловдив Танер Вели.

„Мюсюлманите сме една от най-многочислените малцинствени общности в Пловдив – наброяваме близо 100 000 души. И този град се слави именно със своята толерантност. За нас беше важно както културният календар на Общината включва празници на други етноси и религиозни общности, така част от него да са и важни празнични дати и чествания за мюсюлманите.“ – с тези думи мюфтията Танер Вели аргументира решението на пловдивското мюфтийство да внесе предложението за включване на мюсюлманските празници в културния календар на Община Пловдив.

Той изрази задоволството си от решението на Общинския съвет да уважи внесеното предложение, като изрази и надеждата си, че през идните години ще има възможност поне за някои от мюсюлманските чествания и празници да бъде отпуснат и общински бюджет.

  

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.