Президентът Доналд Тръмп защити правото на учениците в училищата да отслужват религиозните си молитви

 

През изминалата седмица президентът на Съединените американски щати (САЩ) Доналд Тръмп проведе в Белия дом среща с представители на няколко религиозни общности, като идеята беше заедно да отбележат Националния ден на религиозната свобода. На срещата присъстваха ученици и учители от християнската, мюсюлманската и еврейската общности в САЩ, които споделиха, че са били дискриминирани в правото си на свобода на религията в училищата.

В отговор президентът Тръмп заяви, че правителството не трябва „никога да застава между хората и Бога“ и че училищните власти често си позволяват да ограничават учениците в правото им на религиозна свобода и отслужването на молитва в училище. 

„Това е абсолютно неприемливо.“ – заяви американският държавен глава, цитиран от водещи медии в САЩ.

Президентската администрация заплаши училищните власти, че с нарушаването на правата на учениците да изразяват религиозните си убеждения рискуват да изгубят федералните си субсидии.

В същия ден държавната администрация на САЩ публикува официално изявление в защита на конституционно защитеното право на учениците свободно да изразяват религията си и да се молят в училище.

 

Автор: Л. Чаушева 

Снимка: CNN


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.