За пръв път в историята си Районно мюфтийство – Хасково проведе културна програма с акцент върху местните традиции и обичаи

 

Близо 200 гости от хасковско и региона се събраха на първата по рода си, организирана от Районно мюфтийство – Хасково, културна програма, пресъздаваща местните турски традиции и обичаи. Тя се състоя на 27 декември 2019 година в хотел „Ретро“ в град Хасково.

Официални гости на програмата бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, аташето по социалните въпроси към Посолството на Република Турция у нас Мехмет Генч, както и представители на Генералното консулство на Турция в Пловдив. Събитието беше уважено още от районните мюфтии на Пловдив и Кърджали Танер Вели и Бейхан Мехмед, общински кметове, народни представители и други.

Като домакин на събитието районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди приветства гостите с добре дошли, разказа накратко за организираната програма, като акцентира върху това, че идеята е провеждането ѝ да се превърне в традиция и да се случва и в бъдеще.

Председателят на ВМС Ведат Ахмед също направи кратко обръщение към гостите, в което засегна темата за културата и значението ѝ в живота на хората, като призова да не забравяме бита и традициите си.

„Програмата се състоеше от две части – първата част беше с участието на децата от целогодишните коран-курсове в селата Големанци и Стамболийски. Те взеха участие с представяне на театрални сценки, пресъздаващи местните традиции и обичаи, поетични рецитали, както и традиционни фолклорни изпълнения. Втората част на програмата включваше традиционни турски музикални изпълнения, изпълнени от гостуваща фолклорна група от град Кърджали.“ – коментира за Grandmufti.bg секретарят на Районно мюфтийство – Хасково Сурай Мустафа.

По думите му, интересът към културното събитие бил изключително голям.

„Целта от провеждането на тази първа по рода си програма беше да се пресъздадат различни моменти от турския бит, култура и традиции в региона, част от които са вече позабравени. Но се надяваме с подобни инициативи да ги възродим и пазим живи.“ – допълни още Сурай Мустафа от хасковското мюфтийство.

Автор: Л. Чаушева

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.