Ежегодния семинар с ръководителките на целогодишните коран-курсове в страната проведе Главно мюфтийство

В периода 23-28 декември 2019 година се проведе един от ежегодните семинари на Главно мюфтийство – за жени ваизи, ръководители на целогодишните коран-курсове към районните мюфтийства у нас.

„Семинарът, който се провежда за трета поредна година, се състоя с  любезното домакинство на Духовно училище – Момчилград и участие в него взеха общо 23 жени ваизи от целогодишните коран-курсове в цялата страна.“ – каза за Grandmufti.bg експертът от Отдел „Иршад“ Бахри Изет.

Лектори в рамките на 6-дневния семинар бяха преподавателките от Образователен център по хафъзлък за жени в град Болу, Република Турция – Невин Йозтюрк и Рукие Гани. Освен това четири от ръководителките на целогодишните коран-курсове у нас също взеха участие в семинарната програма, като с мултимедийни презентации представиха дейността на курсовете си пред своите колеги.

„Семинарната програма включваше различни теми, имащи отношение към работата на жените преподаватели в структурата на Мюсюлманско изповедание и дейността на ръководените от тях коран-курсове. Проведените лекции бяха свързани с мотивацията - как да се мотивират самите преподаватели и същевременно как да мотивират децата при обучението им в годишните коран-курсове. Гост-лекторките засегнаха също темата за методиката на обучението и правилните подходи при преподаването на правилата по Теджуид.“ – коментира още експертът Бахри Изет.

Годишният семинар за ръководителки на целогодишни коран-курсове в България беше официално закрит, като на закриването присъстваха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, началникът на Отдел „Иршад“ Халил Ходжов и експертът от същия отдел Бахри Изет.

Д-р Мустафа Хаджи направи кратко изказване, в което призова преподавателките да се възползват максимално от подобни семинари и инициативи. В знак на благодарност към чуждестранните лекторки за участието им в семинара той връчи на Невин Йозтюрк и Рукие Гани благодарствени грамоти от името на Главно мюфтийство.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.