Възпоменателен курбан в Мадан по случай 30 години от извоюването на религиозната свобода и връщането на турско-мюсюлманските имена

Повече от 3000 мюсюлмани от страната и чужбина се събраха на възпоменателен курбан на 29 декември (неделя) 2019 година, организиран от мюсюлманската общност в Община Мадан. Поводът за събитието беше отбелязването на 30 години от извоюването на свободата на религиите и връщането на турско-мюсюлманските имена.

Курбанът беше уважен от редица официални гости. Сред тях бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, районните мюфтии на Смолян, Пазарджик и Стара Загора – съответно Неджми Дъбов, Абдуллах Салих и Турхан Хасан, също наместник районните мюфтии на Златоград и Девин Байрам Ушев и Изет Джалев. Присъстваха още началникът на Отдел „Образование“ в Главно мюфтийство Амир Фелети, народни представители от региона и общински кметове.

Възпоменателната програма, проведена в централната джамия на град Мадан, включваше излъчването на късометражен документален филм, представящ борбата за религиозна свобода и връщането на майчините имена на местните мюсюлмани преди 30 години.

Приветствия към гостите отправиха местният имам и районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов. Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи също направи обръщение към присъстващите и вааз във връзка със събитията преди настъпването на демокрацията и извоюването на свободата на религията.

Програмата завърши с всеобща дуа, отправена от духовния водач на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи.

В израз на благодарност към Всевишния местната мюсюлманска общност беше приготвила курбан, с който нагости хилядите гости, уважили събитието.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.