Една от най-старите джамии в кирковско беше официално открита след реставрация

Джамията в село Фотиново (Община Кирково, Област Кърджали), която е една от най-старите в региона, беше официално открита след реставрация. Събитието по откриването на новореставрирания храм се състоя на 27 декември (петък) тази година, преди петъчната молитва джума намаз.

Официални гости на тържествената програма по случай откриването на джамията във Фотиново бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, районни мюфтии и гости от Главно мюфтийство, представители на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, също общински кметове, политици, гости от Република Турция и мюсюлмани от региона.

Приветствия към присъстващите отправиха д-р Мустафа Хаджи и Ведат Ахмед. Главният мюфтия направи хутбе, като акцентира върху благодатта от свободата, в която живеем днес и възможността да изпълняваме спокойно задълженията си към Всевишния. „Затова не трябва да изоставяме джамиите и нека те да бъдат място за изпълнение на ибадета ни.“ – каза д-р Мустафа Хаджи.

„Дженнет“ започва с буквата „джим“, „Джехеннем“ започва с „джим“, „джамия“ също започва с буквата „джим“. Но ние трябва да се уповаваме на Аллах и да посещаваме джамиите, за да спечелим Дженнета; ако изоставим джамиите и не се покоряваме на Аллах, изходът е Джехеннем“. – каза още духовният водач на мюсюлманите в България.

Участие в културно-религиозната програма взеха и хафъзи от град Бурса в Турция, които четоха мевлид. Четен беше и Коран-и Керим.

По думите на районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, джамията в кирковското село Фотиново е един от редките имарет комплекси в страната ни. Построена е през XVIвек и до днес е една от централните джамии на територията на Районно мюфтийство – Кърджали, в която всеки петък се събират около 400 човека за празничната петъчна молитва. Към мюсюлманския храм има гостна, помещение за провеждане на курсове и обучения, както и помещение за лекции и сохбети. Предвижда се да бъде изградено и гасилхане (място за ритуално измиване на покойници). Историческият мюсюлмански храм разполага с широка градина и детска площадка към нея.

„Джамията в село Фотиново беше реставрирана в рамките на 7-8 месеца. Средствата за това бяха от дарения от Главно мюфтийство, както и с финансовата подкрепа на TİKA от Република Турция.“ – каза още за Grandmufti.bg районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.