Източниците и методиките на формиране на принципите в исляма разгледаха учени по време на научен семинар в Смолян

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, д-р Ариф Абдуллах и докторантът Салих Онбаши бяха участниците в научен семинар на тема „Източници и методики при формиране на принципите в исляма“. Той се проведе с модератор хафъз Байрам Ушев – наместник районен мюфтия на Златоград, на 28 декември (събота) 2019 година в централната джамия на Смолян. Домакин на събитието, на което присъстваха десетки мюсюлмани от цялата област, беше Районно мюфтийство – Смолян.

Главният мюфтия и ректор на Висшия ислямски институт (ВИИ) д-р Мустафа Хаджи представи темата „Нормативността на Сунната“, в рамките на която разгледа детайлите по темата в исторически аспект, както и нашето отношение в съвременността от тази гледна точка.

„Учените нямат разногласия за това, че Коран-и Керим е първият източник на доказателства в Шериата. И повечето от тях, с много малко изключения, се обединяват около разбирането, че вторият източник на Шериата е Сунната на Пратеника Мухаммед (с.а.с.). Доказателство за това е Свещеният Коран, в който се казва:

„Подчинявайте се на Аллах (с.т.) и се подчинявайте на Неговия Пратеник“.

По думите на главния мюфтия, според Корана подчинението на Расулюллах (с.а.с.) е задължително за всеки един мюсюлманин. По време на лекцията си в научния семинар д-р Хаджи цитира думите на учен, според когото Коранът ни казва какво да правим, а сунната ни казва как да го правим. „Ако нямаме Суннет, ние не знаем как да изпълняваме заповедите, които Аллах (с.т.) ни е повелил“. – допълни още духовният водач на мюсюлманите в България.

Участието на д-р Ариф Абдуллах, преподавател във Висшия ислямски институт (ВИИ) и председател на Научноизследователския център към него, включваше представяне на темата „Уахйн – терминологично значение и обхват“. Той запозна присъстващите със смисъла на понятието „уахйн“, като представи и дефиниции и класификации на учени за понятия, които присъстват в Корана.

„За първи път през XIVвек Шериф ел-Джурджани обвързва  концепта „Уахйн“ със смисъла. Според определението на Шериф ел-Джурджани, това е разкриване на смисъл в сърцето, като този смисъл не е ограничен единствено до пратениците на Аллах. Според него „уахйн“ в този смисъл може да обхване и друг кръг от хора.“ – сподели д-р Абдуллах. Той посочи, че според учените „уахйн“ трябва да разкрива знание или известие, което досега не е било известно на онзи, на когото се разкрива. Той запозна присъстващите и с класификациите на учените за видовете „уахйн“ и групите хора, до които може да се отнесе.

Темата на Салих Онбаши, докторант по Тефсир и преподавател във ВИИ, с която взе участие в семинара в Смолян, беше „Методики на тълкуване на Свещения Коран“.

„Свещеният Коран-и Керим без съмнение беше най-пълно и правилно разбиран по време на сподвижниците на Пратеника (с.а.с.), защото самите те живееха с него. Те живееха с низпославането на Корана в продължение на 23 години. И в този къс период сподвижниците разбраха Свещения Коран.“ – каза Салих Онбаши по време на лекцията си.

Той разказа още как сподвижниците (Аллах да е доволен от тях) проявявали огромен интерес към историческия контекст на низпославането на Свещения Коран и не спирали да задават въпросите си, свързани с контекста на низпославането на айетите. В този смисъл лекторът акцентира върху това, че за да разберем истински Свещения Коран, то и ние следва да използваме за това методите, които самите сподвижници са използвали по времето си.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.