С „дърво на толерантността“ в емирство Аджман се борят срещу семейните разводи

 

„А ако ви е страх от раздор между двамата, пратете съдник от неговото семейство и съдник от нейното семейство. Ако искат сдобряване, Аллах ще ги помири. Аллах е Всезнаещ, Сведущ.“

Свещен Коран, Сура „Ниса“:35

 

2019 година в Обединените арабски емирства премина като „Годината на толерантността“. Като част от тази национална инициатива Центърът за социална подкрепа, функциониращ към Полицията на емирство Аджман и помагащ на семейни двойки в решаването на споровете им или пристъпването към развод, започна интересно начинание в борба срещу семейните разводи.

Центърът създаде „Дърво на толерантността“, чиято мисия е да отказва съпрузите от решението им да пристъпят към развод, пише GulfNews. По думите на Уафа Халил ал-Хусани, директор на социалния център, „Дървото на толерантността“ е само една от инициативите им в рамките на Годината на толерантността.

„Дървото“ е разположено в чакалнята на Центъра за социална подкрепа, като насърчава съпрузите да се освободят от негативността и да напишат положително послание, което след това да закачат на дървото. И проектът действително работи успешно. В един от случаите семеен мъж написал послание към съпругата си, преди да си тръгне от центъра. По-късно, когато дошла съпругата му, за да разкаже своята версия за проблемите помежду им, тя била помолена да отиде до дървото и да прочете написаното от съпруга ѝ. „Съжалявам. Това е най-малкото, което бих могъл да кажа на съпругата и децата си. Дано никога не се разделим!“ – гласяло написаното на бележката.

Два дни по-късно жената се върнала в центъра, за да информира служителите, че се отказва от решението си да се разведе. Ръчно написаното от съпруга ѝ послание, адресирано до нея, ѝ помогнало да направи избора да продължи живота си с него и децата им.

В друг случай децата на развеждаща се семейна двойка нарисували рисунки и ги закачили на „Дървото на толерантността“. В рисунките родителите се държали за ръце. Виждайки това, двамата родители моментално се отказали от решението си да се разделят.

Инициативата с „Дървото на толерантността“ е от месец май 2019 година. По думите на инициаторите, целта е да се насърчава и разпространява културата на толерантността и прошката сред обществеността. По информация на Центъра за социална подкрепа, чрез „Дървото на толерантността“ вече има десетки положително разрешени брачни спорове и конфликти, при които разводът е бил предотвратен.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: GulfNews

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.