Завърши срещата на върха с лидерите на мюсюлмански страни в Малайзия

Министър-председателят на Малайзия Махадир бин Мохамед откри международния форум на 19 декември (четвъртък)

На 22 декември (неделя) тази година завърши 4-дневната среща на високо равнище в Куала Лумпур, на която се събраха лидери на мюсюлмански страни, ислямски интелектуалци и общественици от цял свят. В рамките на 4 дни те обсъждаха важни въпроси като ислямофобията, бедността в ислямския свят и конфликтите в различни точки с мюсюлманско население, като целта на срещата беше да бъдат намерени решения на съществуващите проблеми.

Турският президент Реджеп Ердоган по време на речта си

„Близо 94% от хората, които биват убивани в конфликтите по света, са мюсюлмани, но това може да бъде предотвратено чрез сътрудничество и адекватно управление.“ – каза в обръщението си към останалите участници в срещата на високо равнище президентът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от Daily Sabah.

Министър-председателят на Малайзия Махадир бин Мохамед, който бе домакин на международното събитие, също посочи, че мюсюлманският свят преминава през „състояние на криза“ и изрази надеждата си, че срещата на върха „може да намери решения, ако не да спре тези катастрофи, то най-малкото да пробуди ислямския свят, уммата, за нуждата да бъдат разпознати проблемите и причините за тях.“

Всички ние знаем, че мюсюлманите, религията им и страните им са в състояние на криза. Навсякъде виждаме как мюсюлманските държави биват разрушавани, населението им е принуждавано да напусне страните си и да търси убежище в немюсюлмански държави. Хиляди умират по време на това бягство и на много повече им бива отказвано убежище.“ – допълни още Махадир бин Мохамед, цитиран от Daily Sabah.

В рамките на срещата на високо равнище на мюсюлманските държавници и лидери от цял свят участие взеха близо 450 делегати от общо 56 страни по света. Все пак някои от държавите, които са част от Организацията за ислямско сътрудничество (OIC), като Саудитска Арабия, Пакистан и Индонезия, не присъстваха на 4-дневната международна среща на върха.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.