Д-р Ариф Абдуллах с участие в международна конференция във Виена

Конференция на тема „Религията и глобалните цели на ООН за устойчиво развитие”, организирана от виенския Международен център за диалог (KAICIID), се проведе в австрийската столица в периода 10-12 декември 2019 година.

Страната ни бе представена в международното събитие от д-р Ариф Абдуллах, преподавател във Висшия ислямски институт (ВИИ) и председател на Научноизследователския център към него.

„Основната цел на форума бе да очертае ролята на религията в реализирането на глобалните цели на ООН за устойчиво развитие. Целите са поставени от ООН и са свързани с международното развитие на човечеството в периода 2016-2030.“ – коментира за Grandmufti.bgд-р Ариф Абдуллах.

Общо 193 държави от цял свят си сътрудничат в стратегическия план на ООН за постигането на 17-те на брой цели, стремящи се към промяна живота на хората в три основни сфери: икономическа, социални и екологична. Стратегическият план се бори срещу бедността, нездравословния начин на живот, нарушения екологичен баланс, липсата на качествено образование, неравенството и несправедливостта, агресията и конфликтите и още други.

В рамките на международната конференция във Виена д-р Ариф Абдуллах взе участие с проект, който има отношение към цел 16 за устойчиво развитие – мир и справедливост. Проектът на представителя на България очерта приноса на религията за изграждане на мирно и справедливо общество. Широките морално-етични и житейски принципи, валидни за всяко време и място; принципът на директния контакт, опит и наблюдение във взаимоотношенията ни вместо предразсъдъците и грешно възприетите понятия, изкривяващи истината; принципът на различията като извор на вдъхновение и взаимно конструктивно възползване, а не като заплаха и противопоставяне – това бяха част от аспектите, които разгледа д-р Абдуллах. Той спря вниманието си и върху принципа на справедливостта и любовта, които отразяват Божествената реалност на земята, тъй като Аллах съчетава едновременно в себе си справедливост и любов.

„Такива принципи се откриват в кораничната мъдрост, повеляваща взаимно опознаване и разбиране, което да доведе до взаимна междурелигиозна съпричастност, сътрудничество, надпревара във вършенето на добрини и да прерасне в съзнание за взаимна защита на свободата срещу несправедливостта.“ – коментира още по повод международното си участие председателят на Научноизследователския център към ВИИ д-р Ариф Абдуллах.

„Глобалните цели на ООН за устойчиво развитие трябва да получат в най-висока степен вниманието на религиозните дейци, тъй като в основата на религиознте учения стоят подобни цели за преобразяването на света в по-добро място за живот. Особено в ислямската религия този проект научно започва да се развива още през IX. век под името „Мекасиду ш-Шериа“ – „Основни цели на Исляма“. В последствие биват изведени централни цели като опазване на духовността, здравето и живота, интелектта и образованието, семейството, имотите и много други.“ – допълни още д-р Абдуллах.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.