Масови протести в Индия срещу антимюсюлмански закон за гражданството

Вече дни наред Индия е окупирана от масови протести срещу дискриминационния към мюсюлманите закон за гражданството. Това са най-големите протести в страната и в столицата Делхи, откакто през 2014 година на власт дойдоха хиндуистите националисти. Скандалният закон улеснява придобиването на гражданство за бежанци от Афганистан, Бангладеш и Пакистан, като условието, посочено в закона, е те да са „хиндуисти, будисти, сикхи, джайнисти, парси и християни“, предава The Guardian. Това дискриминативно условие изключва групата на мюсюлманите.

Протестните демонстрации в столицата и в различни индийски щатове продължават вече седмица. Създадените условия на размирици са предизвикателство пред управляващата власт на премиера Нарендра Моди. От дни протестната вълна вече обхвана и университетите в големите индийски градове. Няколко са жертвите на сблъсъците между протестиращите и силите на реда.

Според преброяването през 2017 година, Индия е с население от 1.3 млрд. човека. Ислямът е втората по численост религия в страната, като мюсюлманите съставляват повече от 14% от местното население. Този факт превръща Индия в третата страна в света с най-многочислено мюсюлманско население след Индонезия и Пакистан. Въпреки всичко, представителите на исляма са обект на дискриминативна държавна политика през последните години, особено явна след качването на власт на хиндуистите националисти.

 

Автор: Л. Чаушева 

Снимки: Vox.com

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.