Нови изследвания доказват ползата от оруча при мюсюлманите

Краткотрайното гладуване с продължителност 12-36 часа оказва положително влияние върху здравето на човек. За това съобщава руският лекар, експерт от Федералния научен център по хранителните системи, Горбатов Валерий Сергеев, предава RT.

При такова гладуване организма започва да унищожава старите нефункциониращи клетки, като ги превръща в глюкоза, която се използва за изработването на енергия. Освен това организма започва да получава енергия от мастните киселини, което води до намаляване на теглото, съкращаване на натоварването на сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат.

Когато организмът не получава захранване от външен източник, той изпада в състояние на стрес и започва да живее при нови условия, като активизира „защитните сили“ и извършва презареждане на имунната система. Сергеев добавил, че практикуващите гладуване хора рядко боледуват.

Така в почивните дни жените могат да приемат храна, равностойна на 500 калории на ден, а мъжете – 600. Ако човек има проблеми със здравето, то е необходимо да се посъветва с лекар преди да започне гладуването.

 

(Ислам.ру)

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.