Мюсюлманско изповедание беше представено на Международния конгрес на обединението на мюсюлманските общности в Анкара

 

Авторитетната неправителствена организация Център за икономически и политически изследвания (ЕСАМ), който е учреден преди 50 години в Анкара, проведе традиционния си Международен конгрес на обединението на мюсюлманските общности. Той се състоя на 14-15 декември 2019 година, като това беше 28-ото издание на конгреса.            

По покана на организаторите ЕСАМ, която се оглавява от Реджаи Кутан, един от най-близките съратници на покойния мюсюлмански лидер проф. Неджмеддин Ербакан, на международния форум в турската столица Анкара участваха над 120 души от 63 страни. Те представляваха различни мюсюлмански общности от мюсюлманския свят от Индонезия до Мароко, но имаше участници и от Америка и Европа. Сред тях бяха видни мюсюлмански учени, бивши и настоящи високопоставени държавници, представители на политически формации, неправителствени организации и други.                                                          

На събитието, което тази година се реализира под надслов "Мир, справедливост и милост за един нов свят", мюсюлманската общност в България бе представлявана от  председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед. След протоколните изказвания и лекцията на проф. Мехмед Гьормез, който е бивш председател на „Диянета“ на Турция и настоящ председател на Центъра за ислямска мисъл, се проведе панел, в който участие взе и Ахмед.                                                

В направеното от него изказване той подчерта необходимостта от обновяване на мисленето на хората, за да има нов свят, като акцентира върху мира, справедливостта и милостта в индивидуален и семеен план, за да се разшири кръгът им в обществен и световен мащаб. По време на откриването на международния форум и по време на различните му заседания се повдигна въпросът за трудното положение и проблемите на многомилионната уйгурска мюсюлманска общност в Китай. Също така бе отправен призив мюсюлманските общности по света да вземат в дневния си ред солидарността и взаимопомощта с онеправданите уйгури. В подкрепа на този призив председателят на Висшия мюсюлмански съвет заяви, че мюсюлманите в България много добре осъзнават проблемите на кръвните си братя уйгурите, тъй като допреди 30 години самите те са били подложени на изпитания, подобни на прилаганите методи на асимилация и прочистване, които използва китайският комунистически тоталитарен и атеистичен режим. В международния форум се отправи призив към мюсюлманите да се отнасят с мир, справедливост и милост към всички хора, без разлика каква религия, етнос, език или социален статус имат. Но също така да полагат усилия да спрат потисничеството на угнетителите от всички краища на света.                                                   

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.