Заслужава ли Нобелова награда писател, който не признава геноцида срещу босненските мюсюлмани от 90-те години?

Петер Хандке (на преден план)

Нобеловата награда за литература за 2019 година беше присъдена от Шведската академия на 76-годишния австриец Петер Хандке, „отличен за влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията на човешкия опит.“

Хандке е известен със силно развитата си просръбска позиция по време на войната в Югославия през 90-те години на миналия век и такава е и тематиката на редица от литературните му произведения, особено в книгата му „Пътуване до реките: Справедливост за Сърбия“. В нея Хандке описва Сърбия като истинска жертва на случилото се. Австрийският автор е явен привърженик на политиката на Слободан Милошевич през 90-те години и открито отрича геноцида в Босна и Херцеговина от периода 1992-1995 година. Хандке твърди, че виновни за случилото се са самите босненски мюсюлмани, които са се избивали помежду си. 

Преди дни, на 10 декември тази година, се състоя официалната церемония по награждаването на нобеловите лауреати.

При връчването на Нобеловата награда за литература за 2019 година

В знак на протест стотици граждани в Стокхолм излязоха и се обявиха срещу присъждането на Нобеловата награда за литература на Петер Хандке.

Решението на Шведската академия скандализира не само Балканите, но целия свят. В знак на протест Босна и Херцеговина, Турция, Албания, Косово и Хърватска дори нямаха представители на церемонията по връчването на нобеловите награди.

Много журналисти и видни фигури, станали свидетели на геноцида в Сребреница и кръвопролитията в Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век, остро разкритикуваха решението на Шведската академия.

„Г-н Хандке, ИЗВИНЕТЕ СЕ на жертвите от Сребреница ДНЕС!“

Шведската лекарка и писателка Кристина Доктаре, която се включи в протеста в Стокхолм, се обяви срещу избора на нобелов лауреат за литература за 2019 година, като заяви, че в знак на протест ще върне връчената ѝ през 1988 година Нобелова награда за мир.

„Докато съм жива, ще свидетелствам за истината за ужасната война, за да не бъде тя никога отричана.” – каза Доктаре, цитирана от водещи световни медии. Като лекар на ООН през 1992 година Кристина Доктаре първа сигнализира за системното насилие по време на войната в Босна и Херцеговина.

Сред острите критици на връчването на нобеловата награда на Хандке бе и турският президент Ердоган.

„Даването на Нобелова награда за литература на 10 декември, на Деня на правата на човека, на расист, който отрича геноцида в Босна и Херцеговина и защитава военнопрестъпниците, няма друго значение,  освен награждаване на нарушения на правата на човека.“ – заяви турският държавен глава, цитиран от месни медии.

По думите на напускащия външен министър на Косово Бехджет Пацоли, „писател, който подкрепи Милошевич и неговия геноцид, не заслужава нобелова награда“.

Много видни писатели, хора на словото от цял свят, също не се въздържаха в недоумението си от връчената награда на Хандке. Докато приемаше своята „Германската награда за мир“ немският автор с босненски произход Саша Станишич заяви, че има късмета да избяга от онова, което Петер Хандке не успява да опише в текстовете си. „Имам възможността да стоя тук пред вас заради реалност, която тази личност не успя да приеме.“ – заяви писателят Станишич.

Все пак Шведската академия защити решението си да отличи Петер Хандке с Нобелова награда за литература, като заяви, че той действително е направил провокативни коментари, но не е защитил кръвопролитията.

След острите реакции срещу номинирането на Хандке за нобелов лауреат самият автор се зарече „никога повече“ да не говори с журналисти.

„Само въпроси за това как светът реагира. Реакции на реакции на реакции. Аз съм писател, идвам от Толстой, от Омир, от Сервантес. Оставете ме на мира и не ми задавайте подобни въпроси.“ – заяви Хандке пред журналисти.  

Решението на Шведската академия за избора на нобеловия лауреат за литература за втора поредна година предизвиква скандали и протести по цял свят. Миналата година нобелова награда за литература не беше връчена отново заради полемики и скандал, довел до реформирането на Шведската академия. Със закъснение наградата за 2018 година беше връчена тази година на полската писателка Олга Токарчук.

 

Автор: Л. Чаушева 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.