Предстоящите събития до края на „Седмицата на сираците“ обсъдиха имамите от Районно мюфтийство - Варна

 

Имамите от Районно мюфтийство – Варна се събраха на редовно месечно заседание в централната джамия на града на 27 ноември (сряда) 2019 година. Официални гости бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, началникът на Отдел „Издателство“ в Главно мюфтийство Джемал Хатип и д-р Исмаил Джамбазов – бивш ректор на Висшия ислямски институт.

Предвид провеждащата се в рамките на настоящата седмица национална кампания „Седмица на сираците“, акцентът по време на работното заседание с имамите беше именно върху провеждането на инициативата на територията на Районно мюфтийство – Варна, начините за това и различните събития и инициативи, които ще се проведат до края на благотворителната кампания. Едно от предвижданите събития е благотворителен базар във Варна в петъчния ден. От ръководството на местното мюфтийство уточниха, че вече са раздадени и кутии за набиране на благотворителни средства в помощ на сираците в различни търговски обекти в областта.

Дневният ред на събранието включваше още разглеждане на дейността на имамите по места през изминалия месец, както и важната тема за участието им в курсове за квалификация и преквалификация, организирани от Мюсюлманско изповедание у нас, с особено значение за по-младите кадри. Председателят на ВМС Ведат Ахмед акцентира върху факта, че участието на имамите в различни курсове ще влияе пряко на възнаграждението им чрез въведена точкова система.

Сред обсъдените въпроси по време на работното заседание бяха още функционирането на коран-курсовете в областта, необходимостта от провеждането на сохбети в джамиите по места през зимния сезон, абонамента за списание „Мюсюлмани“ за 2020 година, както и някои вътрешноадминистративни въпроси.

Всеки от официалните гости на заседанието – Ведат Ахмед, Джемал Хатип и д-р Исмаил Джамбазов, взе активно участие в обсъжданията.

Работната среща завърши с разменени благопожелание между гостите от София и домакините от Варна и с дуа за успешни служебни дела на всички.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.