Представител на Главно мюфтийство с участие във форум на мюсюлманските лидери в Палермо

 

Първото  издание на Форума за европейска ислямска мисъл се проведе в Палермо, столицата на Област Сицилия в Италия, в периода 22 - 24 ноември 2019 година. В това първо издание мюсюлмански лидери, богослови, учени и интелектуалци проведоха различни дискусии за исляма в Европа, мултикултурната и вътрешнорелигиозната платформа.

Участие в тридневния форум взеха мюсюлмански лидери, богослови, учени и интелектуалци от повече от 20 държави в цяла Европа. Мюсюлманско изповедание на България беше представено в международното събитие от Хайри Емин, секретар на отдела за външни отношения в Главно мюфтийство. Събитието се проведе под патронажа на Община Палермо и под прецизната организация на КОРЕИС (Италианската ислямска религиозна общност).

В основата на европейската демокрация стои равенството на всички граждани и принципът на „единство в многообразието“, при който различните вероизповедания и култури съществуват съвместно, ползвайки се със защита и взаимно уважение. За да защитят тези права и да упражняват тези отговорности, малцинствата като това на мюсюлманите в Европа, които са много разнообразни и децентрализирани в организационно отношение, са в неравностойно положение. Това е така особено ако не могат да се обединят, за да изразят своите притеснения, да се застъпят за справедливи политики и да изразят последователно своята вяра на международно ниво. 

„Това бе и основният мотив във форума - да бъде обсъдена и възможността за поставяне на основите на единна платформа, която да представлява мюсюлманите в Европа, както и да комуникира и сътрудничи на по-добро ниво с другите религиозни общности. По време на форума в Палермо се обсъдиха и прецизираха целите, подходите и структурите за консолидация на Асамблеята на европейските мюсюлмански лидери, за по-кратко - EULEMA, за да функционира ефективно.“ – каза за Grandmufti.bg Хайри Емин от Главно мюфтийство.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.