Сърдечните въпроси на Създателя

 

Когато напоследък чета някои неща, у мен се пораждат въпроси, които водят до други. Когато се замисля върху въпросите, свързани с милостта и състраданието, все повече се убеждавам, че милостта на Аллах ни е обградила от всички страни. Защото Всевишният Аллах се обръща към нас и ни отправя стряскащи въпроси, с които ни предупреждава. Не един път ни напомня истината, че всичко е дадено от Аллах, за да могат хората да го проумеят, да разберат, да благодарят и да Го споменават. Да не остане безучастен към събитията, които се случват край нас и в нас. И отново и отново разбирам, че задаването на въпроси е азбуката на усвояването на науката, за предаването и затвърдяването на знанията. Защото задаването на въпроси пробужда капилярите на мозъка, разтваря вратите на мисловния процес.
Тук на първо място споменавам въпроса, отнасящ се до сътворението ни, т.е. откъде идваме и накъде сме се насочили. Аллах Теаля ни пита за следното: «А нима човекът не помни,
че Ние го сътворихме и преди, когато бе нищо?» (Мерйем, 67) В друг свещен айет пък ни предупреждава: «Нима смятахте, че ви сътворихме напразно и че при Нас не ще бъдете върнати?» (Муминун, 115) След което задава въпроса: «Нима човек смята, че ще бъде оставен без надзор?» (Къяме, 36) И поставя пред нас една цел - да живеем със съзнанието за взаимност с Него. На второ място посочвам някои въпроси, които ни напомнят за безбройните блага пред нас. Повелява се: «О, хора, помнете благодатта на Аллах към вас! Има ли друг творец, освен Аллах, Който да ви дава препитание и от небето, и от земята? Няма друго божество освен Него! Как тогава бивате подлъгвани?» (Фатир, 3) Не виждате ли водата, която пиете? Вие ли я изсипвате от облака или Ние я изсипваме? Ако пожелаехме бихме я сторили солена, защо тогава не сте признателни? (Вакиа, 68-70) Кажи: «Виждате ли? Ако водата ви потъне, кой ще ви даде изворна вода?» (Мулк, 30) «Не виждате ли огъня, който разпалвате? Вие ли създавате дървото за него, или Ние сме Създателя?» (Вакиа, 71-72)
„Не виждате ли, че Аллах подчинява за вас всичко на земята, и корабите плаващи в морето по Неговата воля, и Той държи небето да не падне върху земята, освен с Неговото позволение. Аллах към хората е състрадателен, милосърден“ (Хадж, 65) „И нима не виждате как бяха сътворени камилите и как бе въздигнато небето, и как бяха възправени планините, и как бе разпростряна земята? (Гашийе, 17-20)
„И създаваме там градини с палми и грозде, и сторваме там да бликат извори, за да ядат от техните плодове и от онова, което със своите ръце придобиват. Не ще ли бъдат признателни?“
(Ясин, 34-35) Мисля си как ехтят тези въпроси: «О, човеко! Мисли как беше сътворен ти. Не забравяй, че всичко, което твърдиш, че е твое, ти е дадено безплатно начело с органите ти! Не забравяй, че ще дадеш отчет за всичките блага, които са ти дадени! Мисли за водата и земята и безбройните блага, които идват от тях. Например, мисли за различните цветя, вкусните храни, течащите води и всякакви животни, оставени на твое разположение. Мисли за безкрайните небеса и птиците, летящи в простора. Мисли как е сътворена камилата с чудноватите й особености.
Мисли за величествените планини и облаците, носещи благодат. Мисли за всичко, което се вижда с очите от галактиките до комарите, представи си онези, които не се виждат. Мисли за онези блага, които не можем да изброим и чиито имена не знаем. Мисли за величието на Притежателя на мощ, Който непрестанно те храни! Тук навярно можем да кажем следното: Гореизброените стряскащи
въпроси и други подобни на тях, всеки би трябвало да отправи първо към себе си, след това към околните. Трябва да се мисли как ще се отговори на тези въпроси в деня на равносметката. Затова увлечени във всекиднeвието не трябва да се пренебрeгва подготовката за този ден. А за добрата подготовка трябва да прибегнем до съживяващия дъх на Корана и състрадателните айети. И то незабавно, още сега!

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.