Честният труд и честната печалба

Едно от основните задължения на човека е честният труд и следователно честната печалба. Всеки мюсюлманин непременно трябва да работи и да печели. Според нашата религия човек трябва да работи, да произвежда и да бъде полезен на другите. Хазрети Мухаммед (с.а.с.) хвали този, който се труди и печели честно. Когато човек работи честно и достойно, за да изкарва прехраната на семейството си, неговата постъпка се равнява на ибадет. Мюсюлманинът трябва да се възползва от възможностите, които Аллах му предоставя, обаче по пътя към постигане на целта трябва да внимава средствата и печалбата да бъдат позволени, т.е. хелял. Трябва да стои далеч от бездействието и живот на гърба на другите. Не е важно количеството на печалбата, а начинът по който се постига. В основата не стои количеството, а условието да бъде спечелен по честен път.
Честният труд и честната печалба са благоприятни за духовното развитие на човека. Ако един човек се храни с развалена и вредна храна, организмът му няма да издържи дълго. Дори и да издържи, няма да има пълноценен живот. По същия начин, когато към храната се смеси харам се поврежда духовната хармония на личността.
С тези айети от Свещения Коран Аллах повелява да се яде само чиста и позволена (хелял) храна: „О, хора, яжте от онова по земята, което е позволено, приятно!” (ел- Бакара, 2: 168) „И яжте от онова, което Аллах ви е дал за препитание – разрешено, приятно! И бойте се от Аллах, в Когото вярвате!” (сура Маида, айет 88)
В един от хадисите на Мухаммед (с.а.с.) се казва: „Честният труд е ваджиб (задължение) за всеки мюсюлманин.”
Нека да положим усилия за спечелване на препитанието си на този свят по достоен и честен начин. Ако искаме да бъдат приети молитвите ни, да внимаваме с храната, която ядем, тя трябва да бъде хелял. Нека да не забравим, че малкото, но честно спечелено препитание, е по-хубаво от многото, но спечелено по-нечестен път.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.