Дезинформацията - извор на омразата

 

Дезинформацията е грешнаили неточна информация, коятосе разпространява умишлено средобществата и тя е толкова древна,колкото и човечеството.

Още със създаването на Адем(а.с.) – първия човек на тази планета, започва борбата между истината и лъжата. Аллах Теаля дал възможност на Адем да обитава дженнета надлъж и нашир, в пълен мир и спокойствие, да се препитава и живее без труд и мъчение с неговата съпруга Хавва, като им забранил плода на едно-единствено дърво, за да изпита предаността и благодарността им към Него. Сатаната, враг на Адем още от самото му създаване, дезинформирал тази Негова забрана в очите на Адем и Хавва, като казал: „Вашият Господар ви възбрани онова дърво само за да не станете ангели или да не станете безсмъртни“. И им се заклел: „Наистина за вас съм от доброжелателите“. Така, преиначавайки истината, той прави първата си стъпка в отклонението на Адем (а.с.) и неговото потомство от правия път.

Преиначаването на истината и дезинформацията срещу вярващите от Адемовите синове продължава и по-нататък. Като пример може да вземем пратеника Муса, който по заповед на Аллах Теаля отишъл при фараона, за да го прикани към правия път и остави потисничеството над Израилевите синове, но въпреки всичките чудеса, които Муса му показал – с позволението на Аллах, той преиначил истината пред хората и казал: „Този е вещ магьосник. Иска да ви прогони с магията си от вашата земя…“. После заповядал да му доведат магьосниците, които играели ролята на медиите по онова време, и им наредил да съберат сили срещу Муса, за да го изкарат лъжец. Но когато те видели истината, рекли: „Повярвахме в Господаря на световете, Този на Муса и Харун!“. Виждайки, че властта му е в опасност, фараонът за пореден път се изметнал и затъмнил истината, отказвайки се дори от най-близките си хора, като казал: „Нима му повярвахте, преди аз да съм ви позволил? [Аха] вижте,той бил техен старейшина, който ги научил на магия!“. После, за да изплаши останалите и им попречи да последват истината, наредил всички те да бъдат измъчвани и убити по най-жесток начин и кръстом да им отсекат ръцете и краката.

Положението не било по-различно и при зараждането на исляма в Мекка. Когато чули към какво призовава Мухаммед (с.а.с.),мекканските идолопоклонници използвали дезинформация срещу него, като започнали да го наричат поет, магьосник и лъжец, въпреки че преди това всички го познавали като „Мухаммед-ул-емин“, т.е. доверения Мухаммед.

Невежеството, желанието за власт, омразата, враждебността и нетърпимостта към другия, към различния, продължават да бъдат първоизточници на дезинформацията и до наши дни. Днес развитието на информационните технологии и виртуалните социални мрежи създадоха твърде благоприятна среда за нея. Платени тролове – хора без наука, религия,култура и характер – постоянно бълват съмнения и лъжи сред човешкото общество. Със заплаха и стрес медиите направляват тълпите в определената от тях посока, деформирайки истината спрямо определена религия, група или народ. Ислямофобията и размириците в световен мащаб са ярък пример за това.

Неотдавна в един от най-известните арабски телевизионни канали се спомена, че ежедневно в социалните мрежи като фейсбук, туитър, инстаграм и др. се публикуват между 15 и 20 хиляди статии и новини с непотвърдена информация. В 85% от тях се говори за исляма и мюсюлманите. Тук трябва да се прибави и информацията, която хората получават от радиото и телевизията, която не е включена в по-горното число. Едновременно с това два пъти повече са истинските случаи и факти,които се прикриват от хората.

Както вече споменахме, тази практика е стара колкото човешкият род и ще продължава да съществува, докато хората ги има. Но това,което се променя и върви към по-лошо, е фактът, че хората все повече вярват и следват тази дезинформация. Те на сляпо приемат всичко,което им се поднася, и така все повече подхранват омразата и нетърпимостта си към другия. Именно затова ислямската религия е счела лъжата и дезинформацията за едни от най-големите грехове. В религиозните постановления на Корана и сюннета има редица текстове,които предупреждават мюсюлманите да бъдат прецизни в разпространението на това, което са чули от другите: „Достатъчно зло (или грях)за човека е да разпространява всичко, което е чул“. От друга страна, те не бива да вярват на всичко, което им се поднася днес, особено когато това се прави от неясни и непотвърдени източници, тъй като Аллах Теаля в Свещения Коран повелява: „О, вярващи, ако нечестивец ви донесе вест, проучете дали тя е истина, или не, за да не засегнете някои невинни хора от неведение, та за онова, което сте извършили впоследствие, да съжалявате!“(ел-Худжурат, 49: 6).

 

Джемал Хатип - Експерт Отдел „ИЗДАТЕЛСТВО“

Списание МЮСЮЛМАНИ

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.