Предстои XII-ото Национално състезание по Основни познания за исляма

На 8 и 9 септември тази година (събота и неделя) в Момчилград ще се проведе Национално състезание по Основни познания за исляма 2018. Това е дванадесетото поредно издание на националния конкурс, в който всяка година участие взимат първенците сред възпитаниците на летните коран-курсове, провели се на територията на страната.

В тазгодишното състезание ще участват общо 62 деца, които ще представят своите измежду всички общо 20 мюфтийства в България. Всички те са финалисти на районните състезания по Основни познания за исляма, провели се през последния месец.

Организаторите предвиждат същинската част на състезанието да се проведе в събота. Всички състезатели ще преминат през решаване на тест, след което ще се явят на втори кръг - устен изпит.

„По време на устното изпитване момичета и момчета ще бъдат разделени на две групи – докато едната група бъде изпитвана, за другата ще има организирана спортно-развлекателна програма.“ – сподели в детайли експертът от Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство Ресим Шаматарев. Програмата на 8 септември предвижда още интересно отборно състезание на терен. По думите на организаторите, децата ще бъдат разделени на два отбора и във формат, подобен на Survivor, те ще се състезават с препятствия. В събота участниците в националното състезание ще имат още възможността да посетят известната дървена джамия „Йедикъзлар“ в кирковското село Подкова, както и да вземат участие във  Вечер на талантите.

Резултатите от Национално състезание по Основни познания за исляма 2018 ще бъдат оповестени на официална церемония по награждаването, която ще се проведе в неделния ден на 9 септември тази година.

Очаква се събитието да бъде уважено от редица високопоставени официални гости начело с главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи и районни мюфтии от цялата страна.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.