Отбор мюсюлманки от Саудитска Арабия взе първото място в тазгодишния конкурс Hajj Hackathon

 

Изцяло женски отбор, състоящ се от 4 млади мюсюлманки от Саудитска Арабия, взе първата награда на международното състезание Hajj Hackathon 2018. Конкурсът се проведе в началото на август тази година в Джеда, като това е първото му издание.

Идеята за провеждането на иновативния конкурс е на саудитската Федерация за кибер сигурност, програмиране и дрони (SAFCSP). Целта е да бъдат намерени решения на различни проблеми по отношение на контрола на тълпите, общественото здраве и финансовите транзакции по време на ежегодното ислямско поклонение в светите за мюсюлманите места в Саудитска Арабия.

Отборът на победителите в състезанието, избрал за себе си и за продукта си името Turjuman (в превод „преводач“), представи проекта си за разработване на мобилна апликация, която ще помага за преодоляване на езиковата бариера от страна на мюсюлманските поклонници по време на хадж. Софтуерът ще превежда обозначителни табели и указания от всякакъв род в Мекка на различни езици, така че хаджиите, които не владеят съответния език, да разбират обозначенията. По идеята на създателките на приложението, то би помогнало да се избегне струпването на големи тълпи и произхождащите от това евентуални инциденти.

Освен че апликацията е разработена да разчита дори баркодове с информация и разполага с гласова функция, за използването й не е необходима връзка с интернет, пише SaudiGazette.

Отборите на участниците, класирали се на първите три места в HajjHackathon 2018, получиха награди, възлизащи на обща стойност от 2 млн. саудитски риала. В конкурса участие взеха близо 3000 човека от близо 100 държави от цял свят, като се състезаваха в отбори. Интересен факт е, че голяма част от състезателите бяха жени. Второто място в конкурса беше за отбор от Египет, а на трето се класира тийм от Алжир.

В екипа на журито, което трябваше да оцени различните креативни идеи и проекти, бяха включени Стив Возняк – съосновател на Apple, както и основателят на Wikipedia Джими Уелс.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: CGTN/ www.news.cgtn.com

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.