В Сараево се проведе VIII-та лятна школа за студенти мюсюлмани от Балканите

 

Участниците в Лятно училище „Ислямът в съвременния свят“ 2018

За осма поредна година черногорската столица Подгорица и босненско Сараево бяха домакини на Лятното училище за студенти мюсюлмани от Балканите, чиято тема традиционно всяка година е „Ислямът в съвременния свят“. То бе организирано от Център за академични изследвания – Сараево в партньорство със сараевските Център за диалог „Al-Wasatiyya”, Център за личностно и професионално развитие и Център за междукултурно разбирателство „Хоризонти“ – Подгорица. 

Тазгодишното издание на школата се проведе от 25 август до 1 септември. В него се включиха общо 48 студенти и дипломанти от различни балкански страни – Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Черна Гора, като имаше участници също от Турция, Германия и Шотландия.

Акцентите на 8-дневната програма бяха поставени върху основни въпроси, свързани със съвременната ислямска мисъл; обучението при мюсюлманските общности на Балканите, като целта на организаторите беше участниците да придобият и някои основни познания по история, комуникация и икономика.

Сред лекторите тази година бяха д-р Ахмед Алибашич, д-р Фикрет Карджич, д-р Ферид Мухич, д-р Харун Карджич, д-р Мирза Сарайкич и други.

д-р Ахмед Алибашич пред младежката аудитория

Младите мюсюлмани от различните държави от Балканите и Европа имаха възможността да направят публична презентация на тема „Младежта и религията в моята страна“, като работеха по групи.

Програмата включваше още туристически обиколки на двата града домакини – Подгорица и Сараево, както и посещения на Бар в Черна Гора, на Мостар, Благай и Мемориален център – Поточари (Сребреница) в Босна и Херцеговина.

Младежи от Черна Гора по време на презентацията си за младежта и религията в родната страна

Лятното училище беше официално закрито на 1 септември 2018 година в Сараево с церемонията по връчването на сертификати за участие на всички общо 48  участници.

Всяка година организаторите предвиждат между 2 и 4 места за участници от България. За съжаление тази година в лятното училище не се включиха мюсюлмани от страната ни, но всички желаещи да кандидатстват за участие в изданието през 2019 година може да следят официалния сайт на организаторите от Център за академични изследвания – www.cns.ba. Обикновено през пролетта – март/април, се обявява началото на кампанията за кандидатстване.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Centar za nepredne studije/ www.cns.ba

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.