Районно мюфтийство – Айтос проведе Регионално състезание по основни познания за исляма 2018

 

За поредна година Районно мюфтийство – Айтос проведе регионално състезание по основни познания за исляма. То се състоя на 15 август тази година в централната джамия на село Лясково (Община Айтос).

В тазгодишната регионална надпревара за знания за ислямската религия участие взеха учениците от общо 36 летни коран-курса, провели се в рамките на изминалите два месеца в обхвата на айтоското районно мюфтийство.

В началото на състезателната програма всички те, техните преподаватели, родители и всички гости бяха приветствани от районния мюфтия на Айтос Селяхаттин Мухарем. Домакинът благодари на всички курсисти за участието, поздрави учителите им и благодари на всички спонсори, подпомогнали реализирането на регионалното състезание.

„Тази година, в летните коран-курсове в района на айтоско, се включиха близо 1000 деца от региона. Те бяха от 42 различни населени места и се обучаваха в общо 53 курса.“ – сподели районният мюфтия на Айтос Селяхаттин Мухарем.

Младите участници бяха разделени в общи две нива на състезанието, като то се проведе в три състезателни кръга: теоретичен тест, четене на Коран-и Керим и рецитиране на откъси от Свещения Коран наизуст.

Знанията на децата бяха оценявани от 3-членно жури в състав:

Джелил Джелил – преподавател в Духовно училище „Нювваб“ – Шумен

Хюсеин Ахмед – експерт от Отдел „Иршад“ на Районно мюфтийство – Айтос

Сунай Рамадан – ваиз към Районно мюфтийство – Айтос

За всички участници бяха осигурени награди. А първите трима финалисти, класирали се съответно на първо, второ и трето място за всяко от двете нива на състезанието, получиха и парични награди. Те бяха съответно 150, 100 и 50 лева.

За първо ниво финалистите бяха съответно:

Първо място – Осман Мехмед от село Просеник

Второ място - Неджмие Джамал от село Речица

Трето място - Емине Осман от село Добромир

Финалистите от второто ниво бяха съответно:

Първо място – Нефсе Мехмед от село Руен

Второ място – Зейнеб Ахмед – село Дъскотна

Трето място – Гизем Кадиш – село Манолич

След края на състезателната програма всички гости имаха възможността да се насладят на специално подготвена от останалите деца културна програма. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.