Хиляди мюсюлмани в Свещената джамия в Мекка на последното петъчно хутбе преди началото на Хадж 2018

 

Хиляди мюсюлмански поклонници от цял свят изпълниха Свещената джамия в Мекка, за да чуят последното петъчно хутбе преди започването на тазгодишното поклонение хадж.

Насъбралото се множество поклонници изслуша емоционалното петъчно хутбе, четено от имам Сауд Ал-Шурейм, предава информационният портал Arabnews.com.

Общият брой на мюсюлманските поклонници тази година, които са в Светите места за изпълнението на тазгодишния хадж, е около 2 млн. души.

В неделя, 19 август, те бяха на Мина, преди в понеделник да се отправят към Арафат, където ще изпълнят един от най-важните елементи на поклонението хадж.

Министерството за хадж и умра на Саудитска Арабия е организирало голям брой асистенти, които да помагат и улесняват хаджиите по време на изпълнението им на хаджа.

Хаджът е петият стълб на исляма. Изпълнява се в рамките на 12-ия месец от ислямския календар – месец Зул-Хидж. Поклонението хадж започва всяка година на 8-ия ден от този месец и следва да бъде завършен до 13-ия ден. В този смисъл тази година мюсюлманските поклонници от цял свят ще изпълнят хаджа от 19 август (неделя) до 24 август (петък). А мюсюлманският свят ще отбележи големия мюсюлмански празник Курбан Байрам на 10-ия ден от месец Зул-Хидж тази година – 21 август.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.