Първа дискусионна среща между трите духовни училища в България

 

          Дълго време се обсъждаше идеята учениците от трите духовни училища в България да се съберат заедно, като вземат участие в обща дискусия по някаква тема или актуален проблем. Е,това вече е факт и с позволението на Аллах (с.т.) дългоочакваната дискусионна среща се проведе на  26.06.2018година в ДУ „Нювваб“ - град Шумен. Организацията на срещата се осъществи с помощта на председателите от духовните училища.

          По този повод учениците от трите духовни училища се събраха на заседателната маса,или казано иначе - на кризисната маса, и коментираха въпроси,  свързани с младежите в България и с тяхното личностно развитие. Официалната тема на срещата беше "Приносът на учениците от духовните училища в мотивацията за личностното развитие на младежта". Медиатор на дискусията беше заместникглавният мюфтия Бирали Бирали.

          Срещата беше първата по рода си и с нея се поставя началото на поредица дискусионни събирания между трите духовни училища в България. Дискусията, състояла се в Шумен,остана с отворен край, тъй като желанието ни е следващата година тя да бъде продължена в ДУ „Момчилград“ и все така да се развиваме в полза на мюсюлманите по целия свят.

          Много добре помня думите на заместникглавния мюфтия по повод личностното развитие. А именно, че  „Всяка личност е човек, но не всеки човек е личност”. Което стана повод за много размисли. И като се замислим, товае така, защото личността притежава качества, които не се придобиват - както отделните науки и т.н. Тази сентенция е повод да помислим и за реалното. Защото не всичко е така, както си мислим и не всичко става по начина, по който сме запланували да бъде. Всичко е предписано много по-отрано. От Всевишния Аллах (с.т.) само ние оставен изборът - Иршада (правото/правилния път) или тъкмо обратното.

          Бих искал да завърша с думите: „Бъдете себе си и не се влияйте от хората, които ви дърпат надолу“ или както каза заместник главният мюфтия Бирали Бирали в рамките на първата по рода си дискусионна среща между трите духовни училища - „Бъдете с хората, които ви мотивират, т.е. които ви правят щастливи“.

Автор: Йонуз Йонуз, ученик от ДУ „Нювваб“ - Шумен

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.