Кладенец от пророческо време все още снабдява Медина с питейна вода

 

В Медина, недалеч от джамията на Пророка (с.а.с.), е разположен кладенецът „Рум“. Неговата история е тясно свързана с живота на третия праведен халиф Усман ибн Аффан (р.с.) и събитията около Преселението (Хиджра).

„Рум“ е единственият запазен кладенец от времето на Пророка (с.а.с.). През този период във връзка с нарастването на града и увеличаване броя на местното население възниква нуждата от прясна, питейна вода. Благодарение на старанието и небивалата щедрост на Усман ибн Аффан (р.а.) кладенецът е уреден за всеобщо безплатно ползване.

Вече повече от 1400 години кладенецът „Рум“ доставя на хората в Медина вкусна вода, която е харесвал и възхвалявал и самият Пророк Мухаммед (с.а.с.)

Редом с кладенеца има изградена джамия и голяма финикова градина. В нея може да се видят и редица редки растения и цветя.

В момента градските власти разработват план за по-нататъшното развитие и благоустройство на прилежащите територии. Както отбелязва научният сътрудник на Управлението за развитие на Медина Абдулла Кабер, „Рум“ се явява единственият кладенец, който съществува и действа от времето на Пророка (с.а.с.). Отчитайки историческата ценност и значението на този кладенец, той е бил наречен „кладенецът на Усман”

 

           Източник: Islam-today.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.