Среща между главния мюфтия и кардинал Валтер Каспер

 

          На 26 юни тази година главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се срещна с кардинал Валтер Каспер, почетен президент на Папския съвет за насърчаване на християнското единство. Кардиналът беше придружен от апостолическия нунций на Ватикана в София Негово високопреосвещенство монсиньор Анселмо Гуидо Пекорари.

          Кардинал Каспер припомни за декларацията на папския съвет за приятелство и сътрудничество с исляма и че диалогът, уважението към различните е от голямо значение за опазването на мира в света. Кардиналът изрази загриженост за новата ситуация в света и специално в Европа, където младите са се отдалечили от религията, а расизмът, омразата към различните и наркотиците придобиват все по-голямо значение.

          „Секуларизацията оставя празнина в душите на хората. Те се опитват да запълнят тази празнина с материалното, алкохола, наркотиците и др. Но в крайна сметка разбират, че духовната празнина не може да се запълни с това... Религиите трябва да се отварят към младите и да говорят на разбираем за тях език“, каза кардинал Каспер.

          Главният мюфтия от своя страна допълни, че всеки трябва да бъде уважаван, независимо от неговата религия, раса, език или култура и припомни цитата от Свещения Коран, свързан с това, че Бог е сътворил човека в превъзходен облик. Той е Негов представител на Земята. Той го е сътворил такъв, какъвто го харесва. Затова човекът заслужава уважение, заради своя Създател. Главният мюфтия изрази своето задоволство, че със събеседника си имат еднакъв подход и виждане за предизвикателствата пред обществото и опазването на мира.

          Двете страни изразиха задоволство от състоялата се среща и от  традиционно добрите отношения между Мюсюлманско изповедание в България и католическата църква, както и с Посолството на Ватикана в България. 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.