Изграждат ислямски културен център в шведската столица  Стокхолм

 

В столицата на Швеция Стокхолм ще бъде построен ислямски център на площ от 5 000 кв. метра. На тази територия ще бъдат разположени джамия, училище, фитнес зала и кафетерия. Стойността на проекта се оценява на 11,5 млн. долара.

Инициативата за строителството принадлежи на жителите на столичния район Ринкеби, където в основната си част жителите са емигранти от Сомалия. По тази причина районът е получил неофициалното име „Малкият Могадишу”.

Интересното е, че парите за строителството се събират от специален фонд, създаден от жителите на района. Първоначално плановете били във финансирането на обекта да бъдат привлечени хора от Саудитска Арабия, но както казва вицепрезидентът на фонда - „това вече е „отминал етап”.

Проектът за ислямския център е разработен от шведския архитект Йохан Целинг.

          В интервю пред шведската телекомпания SVT Целинг разказва, че той винаги е проявявал интерес към архитектурата на Близкия изток. Поръчката за проектирането на центъра той получил, след като мюсюлманите се запознали с негови проекти на църкви, които идеално се вписвали в градския пейзаж.

 

 

Източник: IslamNews

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.