Хайри Шерифов: Спортът е алтернатива на порочните предизвикателства пред младежта днес

 

 

Хайри Шерифов

         Хайри Шерифов е роден през 1977 година и е от рудоземското село Борие, Област Смолян. Завършва средното си образование в Духовното училище в Момчилград през 1996 година. Работи за известно време като имам в джамията на кв. „Възраждане“ в Рудозем, след което заминава да следва висше образование в Саудитска Арабия. Учи „Ислямска теология“ в Медина, където получава бакалавърска степен през 2007 година.

         След като се завръща в България, близо 10 години е имам в централната джамия на град Рудозем. От година и половина е експерт към Отдел „Иршад“ в Районно мюфтийство – Смолян. 

         Към момента Шерифов продължава висшето си образование – следва за магистърска степен в специалност „Фъкх“ в Тракийски университет в Одрин, Турция, като едновременно с това учи успоредно две специалности в Национална спортна академия в София – „Учителски профил“ и „Спортен мениджмънт“. Основател и председател е на единствения футболен клуб на територията на Община Рудозем – ФК „Палас“, който е член и на Българския футболен съюз.

Хайри Шерифов с младежи в Централна джамия - Рудозем

        

Дълги години сте били имам, но в представите на много хора бяхте еднакво добър като имам и като футболен треньор и спортен деец. Как се появи влечението Ви към спорта?

         Страстта към спорта я имам още от ученическите си години, от времето, когато учех в Момчилград. Там три години играех за местния отбор – „Родопи“.

         Когато през август, 2007 година постъпих като имам в рудоземската джамия, осъзнах, че спортът може да е един от способите, за да засилим желанието на малките мюсюлмани да идват да се обучават в джамията.

     Така деца започнаха да идват и да играят футбол на игрището към джамията. Постепенно започнахме и обученията по ислям. Малко по малко стигнахме до организиране на приятелски футболни срещи – първоначално между околни населени места, след което разширихме обхвата.

На футболния терен

 

Вие сте основател на рудоземския футболен клуб „Палас“. Как се стигна до основаването на клуба, а оттам и до всичките ви последващи успехи като отбор?

 

         Точно в първите ми години като имам в Рудозем - покрай работата с деца в джамията и случващите се приятелски футболни срещи, се усети нуждата от организирана тренировъчна футболна дейност. Самите деца изразиха желание за това. Така издействах достъп до стадиона и спортните бази в града.

         Започнахме футболни тренировки, като в началото тренирахме с 25-30 деца. Но постепенно броят им силно се увеличи. Възникна нужда от по-сериозна организация. И през 2011 година регистрирах футболния клуб „Палас“. Имаше около мен хора, които повярваха в идеята, съгласиха се да ми помагат. И така започна сериозната организирана и тренировъчна футболна дейност на клуба. Записвахме децата за участия в турнири, първенства – не само областни и национални, но и на международно ниво.

         Когато има един спортен център към джамията, тя става по-приветлива. Децата идват с желание, радват се… Още докато бях имам именно това беше целта ми – джамията да стане център – такъв, какъвто е била по времето на Пратеника (с.а.с.). В него да идват млади хора, семейства, родителите да пускат децата си и да са спокойни, че те са там. И всичко това да дава добри възпитателни и образователни резултати. Имах голямо желание спортните стадиони да бъдат близо до джамията. Смятам, че успях да го постигна. 

 

На един от стадионите в непосредствена близост до централната джамия в Рудозем

 

Как се развива дейността на председателствания от Вас футболен клуб към момента?

         В момента имаме около 100 деца, като в детско-юношеския отбор те са на възраст от 4 до 18 години. В това число има деца от Общините Рудозем, Мадан и Смолян, също от Кърджали и Гоце Делчев. Отделно имаме и мъжки отбор към клуба. Участваме на сериозни международни форуми. През последните 4-5 години дори сме регионални лидери.

А как става финансирането на футболен клуб „Палас“?

         Финансирането става основно и най-вече чрез месечнидарения от страна на родителите. Получаваме подкрепата и на Община Рудозем, която ни предоставя за безплатно ползване спортните си бази, които са много добри. Също така разчитаме и на частни спонсори и дарители, които ние търсим.За дейността ни получаваме разбиране и подкрепа и от страна на Главно мюфтийство.

         Освен това имаме подписан договор с Футболната академия на Христо Стоичков, при което ако някое дете се реализира като футболист в някой по-голям клуб и получи определена трансферна сума, голяма част от нея се връща в нашия клуб.

         За съжаление обаче все още много хора не могат да осъзнаят значението на спорта за възпитанието и това, че той е една алтернатива на порочните предизвикателства, от които е заобиколена младежта днес, и въобще – подценява се важността подобни инициативи да бъдат подкрепяни.

Отляво надясно: Хайри Шерифов, Румен Пехливанов – кмет на Рудозем и партньорите от ФК „Валенсия“ и Global Premier Soccer

В края на 2017 година председателстваният от Вас футболен клуб сключи 4-годишен договор с испанския футболен клуб „Валенсия“. Ще разкажете ли повече за този проект?

       Да, през ноември миналата година сключихме този договор. Той се изразява в това, че в рамките на следващите 4 години ФК „Палас“ ще си сътрудничи с „Валенсия“ и с една от най-големите компании за обучение на футболисти в Европа и Америка Global Premier Soccer. Това сътрудничество ще включва семинари за наши треньори от гостуващи тамошни треньори, посещения на наши деца при тях, проследяване развитието на нашите футболисти през определен период, както и цялостен мониторинг на това как се развиват нещата в нашия клуб.

         Надяваме се сключването на този договор да отвори пътища за децата от региона, да се развиват и в последствие да реализират мечтите си.

Какво дава религията на спорта и какво – спортът на религията?

         Двете неща са много общи. Спортът – той е от самото сътворяване на човека. Дори ако се върнем назад в историята и спрем вниманието си на съвременните Олимпийските игри, ще видим, че техният основател Барон Пиер дьо Кубертен залага ценности като мир, справедливост, толерантност и още други неща, застъпени и в религията… В религията винаги е имало спорт и спортът е бил част от религията.

         Спортът и религията от миналото до днес са вървели ръка за ръка и са неразделни при образователната и възпитателната дейност, при изграждането личността на човека. Проблемът и разделението на двете настъпва тогава, когато спортът излиза от духовното и навлиза в комерсиалното.

Как успявате да съчетавате всичките си социални роли и да сте толкова успешен – глава на семейство сте, следвате в два университета в момента, работите в Мюсюлманско изповедание, отделно развивате и спортната дейност около ФК „Палас“?

          Знаете ли… Много хора ми задават този въпрос. С много труд и желание. Разковничето е и в това, че се опитвам да съм максимално подреден. Време за същинска почивка почти нямам – ако имам, тя е по някакъв начин обвързана пак с футбола или с това да направя религиозна лекция някъде. Старая се да не пренебрегвам и семейството сред другите си дейности и занимания.

 

Семейство Шерифови

         Преди всичко съм изключителен благодарен, че срещам абсолютна подкрепа във всичките си останали начинания от страна на съпругата ми. Неслучайно са казали, че „Зад всеки успял мъж стои една силна жена“. Ако нямам разбиране от нейна страна, не бих могъл да водя такава обществена дейност. Отделно родителите ми също винаги са заставали и продължават да застават зад мен в това, което правя. А тази вътрешна подкрепа от страна на цялото семейство дава изключителна сила и е едно от най-мотивиращите неща.

 

Интервюто с Хайри Шерифов проведе Лейля Чаушева

  

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.