Комисията за защита от дискриминация с производство срещу прокурор Недялка Попова

 

 

„Без свобода за езика на омразата“
Снимка: 
Photo by Creative Touch Imaging Ltd.

         В края на миналата седмица беше образувано производство от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) във връзка с антимюсюлманското изказване на прокурор Недялка Попова – наблюдаващ обвинител по делото срещу 13-те имами в Пазарджик. Припомняме, че в интервю за регионална медия „Трафикнюз“ тя направи недопустими изказвания по отношение на мюсюлманите в страната ни.

         По информация от КЗД, сигналъткъм комисията е подаден от журналистката Лора Филева от вестник „Дневник“.

         Междувременно проверка по повод същите изказвания на Недялка Попова в интервюто пред „Трафикнюз“ е започнал и Инспекторатът на прокуратурата. По думите на главния прокурор Сотир Цацаров информацията достигнала до него по няколко канала – чрез медиите и чрез официалните сигнали от Главно мюфтийство и други страни.

         „Прокурор Недялка Попова направи изявление, в което разграничи гражданите на християни и мюсюлмани, а не на християни и мюсюлмани, чиято дейност е била предмет на разследване и сега е предмет на наказателно преследване по наказателните производства, по които тя е наблюдаващ прокурор“, каза по този повод главният прокурор Сотир Цацаров. – „По един много недопустим начин тя противопостави българските граждани. Предмет на разследване е проповядването на радикален ислям и екстремистка идеология, а не просто определена религия. За мен подобни изявления са изключително недопустими, особено от прокурор.“ – се казва още в коментара на Цацаров във връзка с изказванията на Попова.

         След изказването на прокурор Недялка Попова Висшият мюсюлмански съвет (ВМС) разпространи официално „Отворено писмо по повод ислямофобското и антимюсюлманско изказване на прокурор Недялка Попова“, адресирано до президента, до председателя на Народното събрание, до министър-председателя и още редица представители на държавната власт и представители на европейски организации.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.