Интервю с проф. Евгения Иванова по повод изказването на прокурор Недялка Попова

 

 

Проф. Евгения Иванова

Професор Иванова, неведнъж с вас сме коментирали делото срещу 13-те имами и неговата юридическа неадекватност. Преди дни прокурорката по това уникално дело Недялка Попова, която обвиняваше Ахмед Муса и останалите в „проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация“, даде интервю, в което заявява, че „държавата е застрашена, когато мюсюлманите у нас станат 30%“. Не е ли това изказване слово на омраза?

Това е не само слово на омраза. Това е размахване на плашила: държавата е застрашена, защото мнозинството в управлението й ще бъде „от друга религия”. Размахването на етнически или религиозни плашила е най-успешният инструмент за националистическа мобилизация. Именно това извършва прокурор Попова.

До този момент не подозирах, че е възможно – в 21 век, в държава от Европейския съюз (това, че дори го председателства едва ли има повече от символично значение) - гражданите да се разграничават по религиозна принадлежност. Не подозирах, че има значение каква точно религия ни управлява, защото не знаех, че ни управлява религия…

Не подозирах също, че който и да било човек (в споменатото време и в споменатите политически ширини), особено пък магистрат, може да привижда свободата като безотговорност.

Не подозирах, освен това, че един магистрат може спокойно да допуска възможност „да се излезе от закона”.

Колкото до самото дело, чието вероятно приключване по давност, очевидно, силно е разтревожило прокурор Попова, неговата нарочна съчиненост, мисля, едва ли вече е тайна за някого. Дори самата Попова (в същото интервю) е готова да се примири „само с административно наказателна отговорност” – за престъпления „против републиката”, за които се предвижда лишаване от свобода до 12 г.

Някои политически сили – ДПС, Да, България – поискаха проверка на автентичността на интервю и търсене на отговорност от прокурор Недялка Попова. Нека все пак да ви попитам, убедена ли сте в автентичността на интервюто на Trafficnews?

Не съм аз човекът, който може да се произнесе по този въпрос. Нормалната човешка логика, все пак, ме кара да мисля, че самата интервюирана отдавна би трябвало да разобличи фалшификаторите, ако те наистина за злоупотребили с името й или са й приписали неверни твърдения.

Има едно обстоятелство, което ми изглежда твърде обезпокоително. Уважаваното списание „Правен свят” препубликува интервюто без никакъв редакционен коментар. Нещо повече: съвсем скоро след това същото списание даде трибуна на един доста дълъг докторантски текст с патетичното заглавие „Долу ръцете от прокурор Недялка Попова!”, в който се съобщаваше, че:

Днес този достоен български прокурор е обект на грозна и злонамерена кампания от свързани помежду си медии, обединени освен в омразата си срещу държавното обвинение, финансирането им, но и в обслужване на лобистки интереси, явяващи се защитници на радикализирали се ислямисти, опитали да посеят първите кълнове на терористични клетки у нас. 

Не зная кои са тези медии, не зная и за каква кампания става дума. Не зная кои са „ръцете”, посегнали на прокурор Недялка Попова. Всичките ми усилия да намеря нещо, съответстващо на тези, доста повтарящи интервюто внушения, не се увенчаха с успех.

Продължих да недоумявам защо подобен текст е публикуван в „Правен свят”. Продължих да недоумявам и защо авторът му смята, „че като нея мислят огромна част от българите

Много се надявам огромната част от българите да имат по-рационално мислене от автора на статията. Това показват и някои от коментарите в читателския форум, последвал интервюто.

Каква е прогнозата ви, дали Комисията по професионалната етика на Прокурорската колегия на ВСС ще извърши проверка за съответствие на поведението на магистрата с изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и да предприеме всички необходими действия на предвидените за това санкции?

Трябва да призная, че съм скептична. Основание за скепсиса ми е и фактът, че г-жа Попова беше провъзгласена за „Прокурор на годината» за 2013 – именно в разгара на въпросното дело срещу «радикалните ислямисти».

Споменатите коментари в читателския форум, все пак, ми дават известна надежда, че и част от самата колегия намира твърденията на прокурор Попова не само за несъстоятелни, но и за престъпни.

Предстои да разберем дали «огромната част от българите» (или – от магистратите) одобряват размахването на плашила. Това ще бъде интересен тест за състоянието на обществото в държавата, председателстваща Европейския съюз във второто десетилетие на 21 век.

Източник: Marginalia.bg

 

Интервю на Юлиана Методиева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.