Главният мюфтия проведе редица срещи по време на официално посещение във Видин

 

         Главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи беше на официално посещение във Видин на 28 март тази година (сряда). Той бе посрещнат от районния мюфтия на Монтана Неджати Али. Двамата проведоха среща с кмета на града инж. Огнян Ценков и с областния управител на Видин Албена Георгиева.

         В рамките на посещението представителите на местната власт и гостите от Мюсюлманско изповедание коментираха факта, че Видин е град пример за разбирателство между различните етноси и религии: „Видин е пример за толерантно отношение между различните вероизповедания, пример за сътрудничество между представителите на различните етноси.“ – каза на срещата д-р Мустафа Хаджи.  

         От своя страна областният управител Албена Георгиева се съгласи, че дунавският град е пример за цялата страна за етническа толерантност и акцентира върху факта, че във Видин от векове трите основни религиозни храмове - църквата, джамията и синагогата, се намират в непосредствена близост един до друг, като мястото е известно също като „Малкия Йерусалим“.

         По време на срещата с главния мюфтия Георгиева отбеляза още, че във Видин и видинско се пазят и биват поддържани десетки турски паметници на културата, които са част от славната хилядолетна история на региона.

         Главният мюфтия увери областния управител на Видин, че и в бъдеще ще продължи доброто сътрудничество между Мюсюлманско изповедание и местната власт във Видин, както и че ще продължат съвместните усилия за съхранение историческата памет в региона и полагането на грижи за опазване паметниците на културата, свързани с ислямското културно наследство.

         Визитата на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи във Видин включваше още посещение на Видинската митрополия, при която също беше придружаван от районния мюфтия на Монтана Неджати Али. Домакинът архимандрит Антим посрещна гостите от Мюсюлманско изповедание и използва случая да засвидетелства добрите отношения между духовните представители на двете вероизповедания през годините, като заяви, че вярата е тази, която прави всички хора, независимо от техния етнос, по-добри, по-човечни и носещи в сърцата си опрощение, смирение и любов.

         След проведените във Видин срещи главният мюфтия и районният мюфтия на Монтана посетиха и град Белоградчик, където проведоха среща с кмета на Общината Борис Николов.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.