Здраво семейство – здраво общество

 

В миналото семействата са обхващали няколко поколения. В нашето съвремие те се състоят предимно от родители и деца, тоест от две поколения. Въпреки всичко в историята и днес институцията семейство е успяла да се съхрани като най-малката и най-важна градивна единица на обществото. Семейството като цяло е не само градивна частица на обществото, то е и основата на обществото. Институцията семейство е както моралната, така и материалната основа на всяко общество. Ценностите, които характеризират обществото и неговата култура, се формират и развиват именно в семейството. Основните познания, ценности, религия, език, култура, традиции, бит се научават в семейна среда и се предават от поколение на поколение.

Едни от най-важните семейни и обществени ценности са вярата и възпитанието. Възпитанието и образованието започват в семейството. Всеизвестно е, че в човешката история не съществува общество без вяра и религия. Според исляма всяко новородено се ражда с вяра и след това под въздействието на родителите и обкръжението приема определена религия. Според нашата религия основната задача на семейството е да укрепи и заздрави вярата на детето и да го насочи към приемането на религиозните вярвания и ценности.

Обаче днес секуларизмът и материализмът оказват все поголямо въздействие върху личностите и обществата. С развитието на технологиите обществата имат проблеми и с разпределението на времето. Съществуват обаче ценности, които са важни за всяка епоха от историята и за всяко общество, като религията, езика, културата, традициите и бита. В последните години се наблюдава повишен интерес към възвръщане и развитие на тези ценности.

Както бе отбелязано, основна специфика на семейството като институция е предаването на човешките и обществени ценности на бъдещото поколение, от което зависи и бъдещето на общността и обществото. Общности и общества, които пренебрегват младото си поколение, унищожават бъдещето си. Когато в семейството има възпитание, уважение към по-големите и милост към по-малките и това нещо се практикува от всички членове на семейството, тогава вече може да се говори за здраво семейство и общество. Общество, в което не се проявява милост, е обречено на разруха и гибел.

Всеки човек получава първите примери за всяко нещо от живота в семейството. Някои социолози разглеждат обществото като един организъм. Сърцето и душата на този организъм е семейството. Ако то е здраво, то цялото общество е здраво. Ако то е болно, целият организъм е болен. Освен това семейството осъществява връзката и прехода между поколенията в обществото.

Нашият пратеник Мухаммед (с.а.с.) е бил предпазен от грехове и е бил пример в обществото за всичко. Той имал навика понякога да се усамотява в планината Хира и да размишлява. През 610 година, през месец рамазан, когато се усамотил в планината, Аллах му изпратил Джебраил (а.с.) и го обявил за Свой Пратеник. Както е известно, там Аллах му низпослал и първите 5 айета от сура Аляк. Първият айет е: „ИКРА“, което ни показва колко важно е човек да чете, да се развива, защото глаголът икра не означава само буквално четене. Той означава и мислене, развитие, поглед върху нещата, възпитание и т.н. След преживяното Пратеника (с.а.с.) отива и разказва всичко първо на своята съпруга Хатидже (р.ан- ха). Споделя вълнението, радостта, страха и опасенията със семейството си. Първата подкрепа идва също от съпругата му, т.е. от семейството.

Именно затова можем да наречем семейството миниобщество и ако всички ценности се пренесат от семейството в обществото, ще живеем спокойно и щастливи в мир и разбирателство. Следователно семейството е спокойствие, доверие, праведност, справедливост, помощ, закрила.

 

Д-р Ахмед Лютов - Експерт отдел "Вътрешен одит"

Публикация от списание "Мюсюлмани" брой 02, 2018 г.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.