ООН: Етническото прочистване на мианмарските рохинги продължава

 

         6 месеца след началото на кризата с мюсюлманите рохинги в Мианмар представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците заяви, че етническото им прочистване в региона продължава. Изказването беше направено на 6 март 2018 година (вторник) от Андрю Гилмор – помощник-генерален секретар на ООН за правата на човека, в рамките на 4-дневната му визита на бежанските лагери в Бангладеш.

         „Правителството на Мианмар непрекъснато повтаря на света, че е готово за завръщането на рохингите, но в същото време силите за сигурност продължават да ги принуждават да бягат в Бангладеш.“ – заяви Андрю Гилмор.

         По думите на секретаря на ООН мюсюлманите рохинги са подложени на „терор и принудителен глад“, като целта на тази водена срещу малцинството кампания е да бъдат принудени и останалите рохинги да напуснат Мианмар и да избягат в Бангладеш.

         Припомняме, че началото на военната операция срещу рохингите беше поставено в края на август 2017, а първият, който определи  действията на мианмарската армия срещу малцинството на рохингите като „класически пример за етническо прочистване”, беше отново представител на ООН - върховният комисар за правата на човека Зейд Раад Ал-Хусейн. 

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимка: Bernat Armangue / The Associated Press File Photo

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.