Районният мюфтия на Велико Търново на работна среща в село Върбовка

 

Великотърновският мюфтия Сюлейман Масурев посети село Върбовка, Община Павликени във връзка с работна среща, която се проведе на 22 февруари 2018 година (четвъртък). В нея освен мюфтията участие взе кметът на селото Антон Антонов, както и представители на местното мюсюлманско настоятелство. Срещата се проведе след предварително състояла се първа среща между жителите на селото и Мюсюлманско настоятелство – Върбовка.

Целта на състоялата се официалната среща в четвъртък беше взетите решения на предварителната среща да бъдат съгласувани с кмета на селото и с районния мюфтия на Велико Търново Сюлейман Масурев. В рамките на обсъжданията бяха взети няколко окончателни решения. Приоритетно сред тях беше това разрешения за погребения на мюсюлмани в селото да се издават само на правоспособни имами, служители на Районно мюфтийство – Велико Търново. Освен това беше приета идеята гробищата да се почистват 3 пъти годишно, около мюсюлманските празници, като за почистването да отговарят семейството/близките на покойника. В случай че това не е възможно, следва същите да заплащат предварително определена такса от 3.00 лв. за еднократно почистване на един гроб, за което ще отговаря Кметство – Върбовка.

Друго важно решение, взето по време на съвместната среща между кмета на селото и представителите на мюсюлманската общност, беше всички дарения, които се правят в селото, без значение от повода, да влизат в хазната на Мюсюлманско настоятелство – Върбовка. Това се прави с цел да бъдат избегнати евентуални злоупотреби.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.