Вкрая на миналата 2017 година в Малайзия беше създадена първата хелял криптовалута, предаде Reuters.Известна вече като GOLDX, криптовалутата е разработена в съответствие на нормите и законите на Шериата. Тя е продукт на малайзийската компания HelloGold, която планира в рамките на следващите месеци да разшири пазара за  GOLDX и до територията на Тайланд.

 Според фирмата, криптовалутата отговаря на всички условия, за да бъде определена тя като хелял. Освен това предлага сигурност, прозрачност и бързина на сделката. Дигиталната валута GOLDX вече е получила сертификат за хелял от експерти в сферата Шериата. Очаква се търсенето да е голямо именно в  Азия, Африка и Близкия изток, където в голяма част от страните законите на Шериата са важна част от правната и финансовата система.

Криптовалутата е нов вид, дигитална валута, която се разпространява в интернет пространството. Специфичното при този вид валута е, че няма централна власт, която я управлява. Първата криптовалута, която се използва като разплащателно средство, е Bitcoin. Това е първата в света технология, която позволява на една разпределена, децентрализирана система да работи без външна синхронизация и да постига консенсус между всички свои възли сигурно и стабилно, като същевременно решава проблема с двойното харчене.

Тази година София ще бъде домакин на The Crypto CONF 2018 - първата по рода си конференция за криптовалути и дигитални финанси в България. Тя ще се проведе на 11 май 2018 година в Интер Експо Център в столицата.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.