Има ли религиозна омраза в индийските училища?

 

Назия Ерум е автор, журналист, консултант по комуникации и майка. Най-новата й книга – „Да си майка на мюсюлманин“, се превърна в бестселър в Индия. Изданието разглежда актуалните проблеми, свързани с омразата и училищния тормоз на религиозна основа. В своето проучване за целите на книгата Назия Ерум интервюира общо 145 семейства от общо 12 града в Индия и близо 100 ученици от 8 елитни училища в столицата Делхи.

„Това, което установих по време на изследването си, беше шокиращо. Не подозирах, че това се случва в такива елитни училища.“, споделя авторката пред BBC. – “5-6-годишни деца казват, че са наричани терористи… Как бихте реагирали на това и как бихте се оплакали в училището?“

Много от интервюираните от Ерум мюсюлманчета споделили, че често им задават въпроси от рода на „Мюсюлманин ли си? Аз мразя мюсюлманите!“, „Правят ли родителите ти бомби вкъщи?“, „Баща ти от талибаните ли е?“, „Той е терорист“ и други.

Самата авторка споделя, че усетила напрежението между индийската и пакистанската общности най-вече през 2014 година, когато станала майка за пръв път.

Издаването на книгата „Да си майка на мюсюлманин“ повдигна дебата за религиозните омраза и предразсъдъци в училищата. Особено голяма активност по темата има в Twitter, където много потърпевши се осмелиха да споделят личните си истории.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.