Семинар на тема „Младите хора и сигурността“ се проведе в гр. Рудозем

 

 

  На 03 февруари 2018 г., в централната джамия на гр. Рудозем се проведе семинар на тема „Младите хора и сигурността“. Семинарът се организира от Районно мюфтийство – Смолян, съвместно с Мюсюлманско настоятелство гр. Рудозем. Форумът предизвика голям интерес като присъстваха повече от 500 мюсюлмани. Лектори на семинара бяха Главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи и д-р Ариф Абдуллах – председател на научноизследователския център към Висшия ислямски институт гр. София, а модератор беше Районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов.

 

В своите доклади лекторите представиха разбирането за сигурността в светлината на Корана и Суннета в духовен, социален и материален аспект. Те разясниха, че сигурността произлиза от същия корен, от който произтичат вярата, вярващият, повереното и безопасността. Сигурността е универсално качество, характерно за ислямската религия, от което имат необходимост всички хора. Сигурността в духовен, социален и материален аспект може да бъде постигната тогава, когато хората се придържат към принципите на Всевишния Аллах. Именно мюсюлманинът би следвало да е източник на сигурност за обществото. В основата на материалната сигурност се корени благодарността и удовлетвореността от благата, дарени от Аллах. 

 

 

 Дискусионната част на семинара бяха зададени и редица въпроси от аудиторията, на които лекторите отговориха изчерпателно. В края на семинара Районния мюфтия благодари на всички присъстващи,  на Мюсюлманско настоятелство гр. Рудозем за гостоприемството им, както и на лекторите за тяхната изчерпателност в представянето на информацията по темата. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.