Членовете на Мюфтийски съвет се събраха на първото си заседание за 2018 година

 

 

Първото заседание на Мюфтийски съвет за настоящата 2018 година се проведе на 30 януари (вторник) в град Хисаря. То се проведе под председателството на главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, като участие взеха членовете на мюфтийския съвет - районните мюфтии от страната, както и наместник-мюфтиите по региони.

В своето приветствие към присъстващите главният мюфтия на България очерта трите основни пункта, които ще бъдат водещи в работата на Мюсюлманско изповедание през 2018 година. Първото нещо, което д-р Хаджи спомена, е изграждането на активна връзка между институцията и обществеността. Като приоритети на изповеданието той обяви и намирането на по-добри начини за презентиране дейността на институцията, както и обхващането на повече доброволци в инициативите и кампаниите на Мюсюлманско изповедание.

 

Предвид дадените насоки, на първото за годината заседание членовете на Мюсюлмански съвет обсъдиха множество важни въпроси. Сред тях бяха план-графикът на дейността на районните мюфтийства за месец февруари. Имаше предложение за изготвяне на бюлетин, в който да бъдат представяни актуалните дейности на Мюсюлманско изповедание и който да е в информационна полза на обществеността. Присъстващите на заседанието обсъдиха изготвянето на бланки за никях, джамийски регистри и имам хаккъ от временната комисия към Висшия мюсюлмански съвет (ВМС).

Една от точките в дневния ред на заседанието засегна изготвяне на действаща стратегия за отключване на съпричастност у хората от обществеността и доброволното им включване в издръжката на изповеданието, с цел по-скорошното справяне с финансовите затруднения на Мюсюлманско изповедание.

Представителите на Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство пък представиха своите доклади за дейността на отдела през изминалата 2017 година, като в рамките на заседанието беше обсъдено и провеждането на годишните и летните коран-курсове в страната.

В края на първото за годината заседание членовете на Мюфтийски съвет си пожелаха успех и ползотворна работа през 2018 година.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.