Комисия за защита от дискриминация: Езикът на омразата става все по-разпространен

 

 

В края на януари 2018 година Комисията за защита от дискриминация (КЗД) разпространи свое официално съобщение до българските медии, в което изрази притеснението си от „ескалиращия език на омразата и дискриминационно отношение заради изказано мнение и заявена ценностна позиция“. Споменати са конкретни примери, сред които крайни прояви на слово на омразата покрай предстоящото провеждане на Луков марш, както и при актуалните в последните седмици дискусии и дебати около Истанбулската конвенция.

„Чуха се много крайни позиции, които прекрачиха границата на демократичната дискусия и се трансформираха в език на омразата спрямо определени уязвими групи“, изразиха притеснението си от Комисия за защита от дискриминация.

 

 „Фундаментален принцип, залегнал както в българската Конституция, така и в Конвенцията за правата на човека и Хартата на основните права на ЕС, е правото на свободно изразяване на мнение. То обаче не е абсолютно и носи със себе си ограничения, особено в случаите, в които това право нарушава правата на другите. Именно това се случва със словото на омразата, което представлява категорична заплаха за достойнството на конкретни личности и цели социални групи. Забраната за враждебно говорене е регламентирана в множество български и международни законови актове, а борбата с нея е обект на многобройни документи и препоръки, които нямат правнообвързващ характер.“ – пише още в официалното обръщение на КЗД към медиите.

 

Снимка: Photo by Creative Touch Imaging Ltd.

Комисията за защита от дискриминация използва случая, за да призове в съобщението си българските общественост, институции, партии и организации да спазват високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична дискусия и публична критика.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.