Махмуд Аббас призова ЕС да признае Палестина

 

Снимка: Egypt Today

На среща в Брюксел в началото на миналата седмица палестинският президент Махмуд Аббас призова държавите членки на Европейския съюз (ЕС) незабавнода признаят Палестина за държава. Палестинският държавен глава подчерта, че евентуалното признаване на държавата Палестина от ЕС би вдъхнало на палестинския народ надежда за мир. По думите на Аббас, цитирани от Reuters, подобна стъпка от страна на съюза не би попречила на мирните преговори с Израел за разрешаване на конфликта в региона.

"Ние сме готови да изпълняваме споразумението, подписано с Израел. Но призоваваме и Израел да го изпълнява, защото не може само една страна да прави това", каза още на срещата в Брюксел палестинският държавен глава.

 

От своя страна Федерика Могерини – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, увери Махмуд Аббас, че подкрепя амбицията му Източен Йерусалим да бъде столица на Палестина. Намеквайки за решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, Могерини призова всички, включени в процеса, да действат „мъдро“ и с чувство за отговорност, предава още Reuters.

 

 

Снимка: Front News International

Преди пристигането на палестинския държавен глава в Брюксел Федерика Могерини беше дори още по-пряма: “Ясно е, че има проблем с Йерусалим. Това е силен дипломатически евфемизъм.“ – каза тя.

"Искам да уверя президента Аббас в твърдия ангажимент на ЕС за решението на базата на две държави с Йерусалим като споделена столица на двете държави", каза още Могерини, цитирана от Reuters..

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.