Балансът между вътрешния и външния свят на човека

 

В събота, на 26 януари, по покана на РМ на Пловдив Танер Али и имама на пловдивската джамия Адем Юсуф заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов участва в дискусия за баланса между вътрешния и външния свят на човека.

За да оползотворят дългите зимни вечери пловдивските мюсюлмани решават да се събират за дискусии два пъти седмично в „Мурадие“ джамия – в четвъртък дискусията се провежда на турски, а в събота- на български език.

„Човек има външен и вътрешен свят. Като погледнем природата не съществува ли всичко със своята противоположност – топло, студено, черно, бяло и т.н? И човек има една явна и една невидима,  вътрешна страна. Има хора, които външно изглеждат много добре, но във вътрешния им свят има нещо, което липсва, не са обърнати към Създателя си. Тогава човек губи баланса в своя живот. Следователно човек, който външно изглежда много добре всъщност може да не е такъв, какъвто изглежда. Но ако рабът е със сърце обърнато към Аллах и има излъчване на „външна красота“, тогава животът му е в хармония.“ каза Ахмед Хасанов и продължи:

„В Свещения Коран Аллах казва, че има баланс във всичко, което е  създал. В днешно време забелязваме, че много хора постъпват хаотично и не можем да го разберем „Защо го правят?“ Може вътрешно човек да има много проблеми. Всичко това си има един заден план, а това,  което ние виждаме са само отраженията.“

В края на дискусията Ахмед Хасанов каза, че за да има баланс в нашия живот вътрешният и външният ни свят трябва да са в координация.

 

 

Юзлем Тефикова  

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.