Бангладеш: Връщането на рохингите обратно в Мианмар се отлага засега

 

Връщането на представителите на мюсюлманското етническо малцинство рохинги обратно в Мианмар, което трябваше да започне на 22 януари тази година, засега се отлага. Тази информация беше дадена от представител на бангладешките власти, цитиран от The Guardian.

Към момента не са известни причините за отлагането на репатрирането на мюсюлманите рохинги от Бангладеш обратно в Мианмар.

„Най-същественото е, че процесът трябва да се осъществява доброволно“, каза Абул Калам Азад - представител на бангладешкия департамент за подпомагане на бежанците и репатрирането им. - „Няма никакво взето решение или подготовка за завръщането на тези хора", добавя той.

Припомняме, че наскоро на среща в Найпидау Мианмар и Бангладеш сключиха помежду си споразумение, според което в периода от следващите две години трябва да се уреди репатрирането на стотиците хиляди мюсюлмани от етническото малцинство рохинги. Близо 700 000 мюсюлмани рохинги са  напуснали Мианмар от лятото на 2017 година досега и към момента пребивават в бежански лагери в Бангладеш.

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимка:  Rishabh R Jain/AP

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.